Diabetik anne bebeklerinde trombosit fonksiyonları
Thrombocyte function of the infant of diabetic mothers
  1. Tez No: 267483
  2. Yazar: BEKİR MUHSİN ARPAÖZÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜVİT ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik anne bebeği, platelet faktör 4, Infant of diabetic mother, platelet factor 4
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Diabetik anne bebeklerinde trombosit fonksiyonlarına etki eden parametreleri değerlendirmek.Hastalar ve metod: Ağustos?2009 ile Temmuz?2010 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde doğan diabetik ve sağlıklı anne bebekleri çalışmaya dahil edildi. Tüm bebeklerin kord kanında tam kan sayımına, agregasyon parametrelerine ve platelet faktör 4 düzeylerine bakıldı. Çalışmaya 36 hafta ve üzeri bebekler alındı. Gebeliğinin son trimesterinde transplasental geçişi olan antiagregan veya antitrombotik ajan kullanan anne bebekleri, diabetik anne bebeklerinde beklenen konjenital anomali, metabolik düzensizlikler ve dolaşım/solunum problemleri dışında patolojisi olan yenidoğanlar ile klinik ya da laboratuvar tetkiklerinde enfeksiyon lehine bulgu olan yenidoğanlar çalışma dışı bırakıldı. Olguların cinsiyetleri, gestasyon haftaları, yardımcı üreme tekniği kullanılıp kullanılmadığı, ailede diabet öyküsü, annelerin gebelik boyunca aldıkları kilo, oral glukoz tolerans testi sonuçları, varsa gebelik boyunca kullanılan ilaçlar, diabet tanı haftası, annenin medikal geçmişi, diabetin regülasyon yöntemi, doğum ağırlığı, boyu ve baş çevresi ölçümleri, doğum şekli, APGAR skorları, diabete bağlı gelişen perinatal/postnatal ve neonatal komplikasyonlar, agregasyon testi sonuçları, glukoz düzeyleri, periferik yayma sonuçları, tam kan sayımı sonuçları, platelet faktör 4 düzeyleri ayrıntılı olarak kaydedildi.Bulgular: Çalışmaya katılan 22(% 37) gestasyonel diabetli, 37(% 63) sağlıklı anne bebeği olmak üzere toplam 59 hasta yenidoğan, belirlenen kriterleri karşıladığı için çalışmaya alındı.Diabet grubu annelerinin % 100'ü 28?32. haftalar arasında tanı almış ve % 91'inin kan şekeri diyetle normal aralıkta seyretmişti.Gruplar arası kıyaslamada diabetik anne bebeklerinin hematokrit değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,001).Verilerin ikili gruplar halinde karşılaştırılmasında diabetik anne bebeklerinde platelet faktör 4 değerleri ile diğer değişkenler arasında anlamlı istatistiksel bir fark bulunmazken; diabetik annelerin açlık kan şekerleri ile agregasyon testinin eğimi arasında güçlü bir ilişki bulundu (p=0,01).Sonuç: Diabetik anne bebeklerinin hematokrit değerleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulundu. Diabetik anne bebeklerinin trombosit sayı ortalamalarının kontrol grubuna göre daha düşük olmasına rağmen agregasyon hızlarının daha yüksek bulunması tromboemboli üzerine etkili bir faktör olarak yorumlanmıştır. Diabetik annelere yapılan OGTT'de elde edilen açlık kan şekeri değerleri ile diabetik anne bebeklerinin agregasyon testinin eğimini ilişkili idi. Üçüncü trimester öncesi obstetrik kontrollerinde gebelerin açlık kan şekeri takibinin yapılması gestasyonel diabetin tromboembolik etkisini değerlendirmek için kullanılabilir bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the parameters that have an effect on thrombocyte functions in the infants of diabetic mother?sPatients and methods: Infants of diabetic mothers and healthy infants who were born between August?2009 and July?2010 in Maltepe University Medical Faculty were included in the study. Complete blood count, aggregation parameters and platelet factor 4 levels were studied. Neonates older than 36 gestational weeks were enrolled in the study. Neonates whose mothers used antiagregants or antithrombotics, who have congenital anomalies, metabolic abnormalities or circulatory/pulmonery problems which are not expected in infants of diabetic mothers and those who have laboratory or clinical findings of infection were excluded from the study. Data including sex, gestational week, assisted fertilization techniques used if any, family diabetes history, amount of weight gain during pregnancy, oral glucose tolerance test results, any medication used, week of gestation at the time of diagnosis of diabetes, mother?s medical history, regulation methods of diabetes, birth weight, height and head circumference, type of labor, APGAR scores, perinatal/postnatal and neonatal complications caused by gestational diabetes, aggregation test results, glucose levels, peripheric blood smear results, complete blood count results, platelet factor 4 levels were recorded in details.Results: 22(37%) infants of diabetic mothers and 37(63%) heathy control infants with a total of 59 infants who met the inclusion criteria were enrolled in the study.Hundred percent of diabetic mothers were diagnosed between 28?32 gestational weeks and blood glucose levels of 91% mothers were regulated with diet.Hematocrit levels of diabetic mothers were higher compared with those of the control groups. (p=0,001)Comparison of platelet factor 4 levels between two groups data sets were not statistically significant. On the other hand there was a significant relationship between fasting glucose levels and slope of aggregation test of the diabetic mothers. (p=0,01)Conclusion: In contrast to lower thrombocyte counts of infants of diabetic mothers higher aggregation velocity might play a role as a contributing factor for thromboembolic events. In oral glucose tolerance test higher fasting glucose levels were correlated with slope of aggregation test. Measuring fasting glucose levels during follow-up before third trimester could be predictive for thromboembolic risk.