Amiloidozu olan ve olmayan hemodiyaliz hastalarının arteriovenöz fistül yetersizliği yönünden karşılaştırılması
Comparison of hemodialysis patients with and without amyloidosis in terms of arteriovenous fistula failure
- Tez No: 267648
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ZEKİ TONBUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, arteriovenöz fistül, amiloidoz, Chronic kidney disease, arteriovenous fistula, amyloidosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
AmaçAmiloidozun AVF yetersizliğine etkisi olup olmadığını araştırmak.Gereç ve YöntemÇalışma kesitsel olarak planlandı. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Arşivi'nden, böbrek biyopsisi ile KBH etiyolojisinin amiloidoza bağlı olduğu teyit edilmiş, AVF'den HD'ye giren, ekokardiyografileri yapılmış, Konya'da ikamet eden hastaların dosyalarına ulaşıldı ve hastalar çağrıldı Polikliniğe gelen 20 hasta ile çalışma grubu oluşturuldu. Yine arşiv dosyaları taranarak amiloidoz dışı nedenlerle KBH gelişmiş, AVF'den HD'ye giren, çalışma grubuyla demografik (yaş, cinsiyet, BKİ) ve klinik (DM, KVH ve KY varlığı, KKB, AKEİ, statin, ASA ve EPO kullanımı, HD süresi ve HD yeterliliği) olarak benzer özelliklere sahip, polikliniğe çağrılıp gelen 20 hastayla da kontrol grubu oluşturuldu. Her iki gruptaki tüm hastaların fistül geçmişleri sorgulandı, fistül muayeneleri yapıldı, diyaliz ile ilgili bilgilere diyaliz dosyalarından ulaşıldı ve fistül debileri ölçüldü. .AVF'den HD'ye giren, amiloidoz tanısı olan (çalışma grubu) ve olmayan (kontrol grubu) hastaları SKB ve DKB, HT ve hipotansiyon varlığı, Hb, LDL, Ca P çarpımı, CRP ve albumin değerleri, son üç interdiyalitik kiloların ortalaması, son bir ayda diyalizdeki hipotansiyon sayısı, AVF'nin dominant ya da nondominat kolda olması, AVF'nin yeri, AVF debisi, ilk açılan AVF'nin açıklık süresi ve AVF açılma sayısı bakımından karşılaştırıldı.Kategorik verilerde ki-kare, gerektiğinde Fisher'in kesin testi kullanıldı. Sayısal sürekli verilerde, parametrik varsayımların yerine geldiği durumlarda Student t testi, parametrik varsayımların yerine gelmediği durumlarda Man-Whitney U testi kullanıldı. p < 0.05 olması anlamlı olarak kabul edildi.BulgularÇalışma ve kontrol grupları hastaları arasında yaş, cinsiyet, BKİ, DM, KVH, KY, HT ve hipotansiyon varlığı, SKB ve DKB, KKB, AKEİ, statin, ASA ve EPO kullanımı, Hb, LDL, Ca P çarpımı değerleri, HD süresi, HD yeterliliği, son üç interdiyalitik kiloların ortalaması, son bir ayda diyalizdeki hipotansiyon sayısı, AVF'nin dominant ya da nondominant kolda olması, AVF'nin yeri, AVF debisi, ilk açılan AVF'nin açıklık süresi ve AVF açılma sayısı bakımından açısından fark yoktu. Amiloidi olan hasta grubunun amiloidi olmayan hasta grubuna göre CRP değerleri istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek, albumin değerleri ise istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü.SonuçÇalışmamızda amiloidozlu hastalarla amiloidozu olmayan hastalar kıyaslandığında, amiloidozlu hastaların AVF debilerinin daha düşük olmadığını, ilk açılan AVF'lerinin açık kalma sürelerinin daha kısa olmadığını ve AVF açılma sayısının daha fazla olmadığını gördük. Bu da bize amiloidozlu hastaların AVF yetersizliklerinin daha fazla olmadığını gösterir. Sonuç olarak (sekonder) amiloidozlu HD hastalarının, AVF sonuçları bakımından, amiloidozu olmayan hastalardan daha riskli olmadığını düşündük.
Özet (Çeviri)
Comparison of hemodialysis patients with and without amyloidosis in terms of arteriovenous fistula failure.AimTo investigate if amyloidosis has an effect on arteriovenous fistula (AVF) failure or not.MethodsStudy is planned as cross-sectional. The patients with chronic kidney disease because of amyloidosis (confirmed by renal biopsy), undergoing hemodialysis with an AVF, has echocardiography and living in Konya were determined from patient charts of Meram School of Medicine, Selcuk University Archives. These patients were asked to attend the outpatient nephrology policlinic. We constituted a study group comprising 20 patients fulfilling abovementioned criteria. We included a control group who had chronic kidney disease because of reasons other than amyloidosis, undergoing maintenance hemodyalysis from an AVF, had similar demographic (age, gender, body mass index) and were matched in terms of presence of diabetes mellitus, cardiovascular disease and heart failure; using of calcium channel blocker, angiotensin converting enzyme inhibitor, statin, acetyl salicylic acid, erythropoietin, hemodialysis period and adequacy. All patients from both groups were interviewed regarding fistula histories, phsical examinations of fistulas were performed, fistula flow rates were measured via doppler ultrasound, and dialysis informations were collected from dialysis patient charts.The patients with amyloidosis (study group) and who do not have amyloidosis (control group) were compared in terms of systolic and diastolic blood pressure, presence of hypertension and hypotension, hemoglobin, LDL, calcium phosphorus product, C-reactive protein and albumin measures, average of last three interdialyses weight gain, the number of hypotensive episode in hemodialysis, the presence of AVF in dominant and nondominant arm, site of AVF, flow rate of AVF, first date of a functioning AVF and number of AVF created.In categoric variables, chi-square and fisher?s exact test were used. İn numeric continious variables, student? t test and Man-Whitney U test were used with normally distributing and nonnormally distributing variables, respectively. p value below 0.05 was accepted as significant.ResultsThere was no difference between the groups in terms of age, gender, body mass index, and were matched in terms of presence of diabetes mellitus, cardiovascular disease and heart failure, presence of hypertension and hypotension, systolic and diastolic blood pressure, using of calcium channel blocker; angiotensin converting enzyme inhibitor; statin; acetyl salicylic acid; erythropoietin, hemoglobin, LDL values, calcium phosphorus product, hemodialysis period and adequacy, average of last three interdialytic weight gain, the number of hypotensive episodes during hemodyalysis, the presence of AVF in dominant and nondominant arm, site of AVF, flow rate of AVF, first date of a functioning AVF and number of AVF created.The study group had significantly higher C-reactive protein measurements and lower albumin levels than control group.ConclusionThere was no significant difference in with regards to flow rates of AVF, first date of a functioning AVF, and the number of AVF created. AVF failure was not higher at the study group. In conclusion, we thought that the hemodialysis patients with (secondary) amyloidosis were not at more risk than the counterparts without amyloidosis in terms of arteriovenous fistul results.