Safra taşlı hastaların klinik prezentasyonları
Clinical presentations of patients with gall stones
- Tez No: 267671
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KOTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Asemptomatik Kolelityazis, Kolelityazis, Koledokolityazis, Biliyer Pankreatit, Akut Kolesistit, Asymptomatic cholelithiasis, Cholelithiasis, Choledocolithiasis, Biliary pancraetitis, Acute cholesistitis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız 2009-2010 tarihleri arasında genel cerrahi servisine yatırılan 400 safra taşlı hastanın klinik prezentasyonlarının demografik olarak değerlendirilmesidir.Materyal Metod: 2009-2010 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi servisine yatırılan 17-90 yaş arası, 289'u kadın ve 111'i erkek, 11'i Asemptomatik kolelitiazisli, 157'si Kolelitiazis, 107'si Bilier pankreatit, 53'ü Koledokolitiazis , 72'si A.Koleisititli safra taşlı 400 hastanın verileri prospektif incelenip tanımlayıcı istatistiki analiz yapıldı.Bulgular: Çalışmamız 2009-2010 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi servisine yatırılan safra taşlı 400 hastanın verileri prospektif olarak incelendi. Çalışmada incelenen 400 hastanın 289'u kadın %72,3 ve 111'i erkekti. İstatiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte yüzdeler arası fark oldukça çarpıcıydı. Hastaların 17 - 90 yaş arası ve ortalama yaş 53,8'di. 50 yaş altı 154 (%38) hasta, 50 yaş üstü 246 (%62) hasta vardı. İncelemeye alınan 400 hastanın 11'i Asemptomatik kolelitiazisli(%2.75), 157'si Kolelitiazis (%39,2), 107'si Bilier pankreatit (%26.75), 53'ü Koledokolitiazis (%13,2), 72'si A.Koleisitit (%18) idi. Yüzdeler arasında fark bulunmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bilier pankreatitli hastaların yaş ortalaması 51,3 idi. Bu hasta gurubunun 79 kadın (%73,8), 28'i erkek(%26,2) idi. Akut kolesistitli hastaların yaş ortalaması 57,9'du. Bu hasta gurubunun 51'i kadın (%70,8), 21'İ erkek (%29,2) idi.Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda semptomatik safra taşlı hastalar, akut kolesistitli hastalar, keledokolityazisli hastalarla ilgili prospektif olarak irdelenen ve istatistiki analizi yapılan olguların ve elde edilen sonuçların literatürle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Fakat asemptomatik safra taşlı hastalar ve semptomatik safra taşlarına bağlı bilier pankreatitli hastalardaki sonuçların literatürle uyumlu olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim this study, is to evaluate the demographic clinical presentation of the 400 gallstone patients admitted to general surgery clinic between 2009-2010.Materials and Methods: Between 2009-2010; 400 patients ( 289 female, and 111 male) were enrolled this study. The patient?s charecteristics were as follewed; 11 had asymptomatic cholelithiasis, 157 had cholelthiasis, 107 had biliary pancreatitis, 53 had choledocolithiasis.These 400 patients were examined prospectively and statistical analysis was done by descriptive analysis methods.Results: The our study between 2009-2010; Yuzuncu Yıl University Medical Faculty General Surgery Deperment, The medical records of 400 patients with gallstones were analyzed prospectively.The study examined 400 patient in Which; 289(%72.3) were female and 111 men. Although there was no stastically significant differences between percentages is puite striking. The patients 17-90 years of age and mean age were 53.8. There were under 50 years of age 154(%38) patients, over the age of 50 246 patients. The examined 400 patients; 11(%27.5) had asymptomatic cholelithiasis, 157%39.2) had cholelithiasis, 107(%26.75) had biliary pancreatitis, 53(%13.2) had choledocolithiasis, 72(%18) had acute cholesistitis.Although there is no difference between the percentages, stastically results were not significant. The mean age of patients with biliary pancratitis was 51.3. This patient group were 79(%73.8) and 28(%12.6) men. The mean age of patients with acute cholecystitis was 57.9. This patient group were 51(%70.8) female and (%29.2) men.Conclusion: Among the patients with symptomatic gallstones , with acute cholesistitis, and choledocolithiasis were examined prospectively statistical analysis was done and the obtained results were consistent with the literature. But the results about the patients with biliary pancreatitis , with asymptomatic gallstones were not a consistent the literature.