Akut kolesistit hastalarında soluble urokinase plasminogen activator receptor (SUPAR) düzeyinin diagnostik ve prognostik değerinin belirlenmesi
Determination of diagnostic and prognostic value of soluble urokinase plasminogen activator receptor (SUPAR) level in patients with acute cholecystitis
  1. Tez No: 738406
  2. Yazar: MEHMET SERCAN CANDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, prognoz, SuPAR, Acute cholecystitis, prognosis, SuPAR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
GİRİŞ Akut kolesistit toplumda sık görülen bir hastalıktır. Amerika Birleşik Devletlerin'de safra taşı hastalık prevelansının %10-15 arasında olduğu ve 20 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Akut kolesistit tedavisinde hala kesin bir uzlaşı söz konusu değildir. Literatüre bakıldığında bazı çalışmalarda akut kolesistitin şiddetinin belirlenmesinin önemli olduğunu, tedavinin belirlenmesinde şiddetin önemli olduğunu söylemektedir. Bizde bu çalışmamızda akut kolesistit hastalarında SuPAR etkinliğinin diğer inflamatuar biyokimyasal belirteçlere göre tedavinin gidişatındaki önemini, akut kolesistit sınıflandırmasında ve tanımlanmasında bir biyokimyasal belirteç olarak kullanılabileceğini araştırmayı amaçladık. METOD Ocak 2020- Aralık 2021 tarihleri arasında genel cerrahi kliniğimizde akut kolesistit nedeniyle yatış öyküsü olan hastalar değerlendirildi. Bu tarihler arasında akut kolesistit nedeniyle toplam 268 hastaya yatış yapıldı. Bunlardan çalışma kriterlerine uyan 46 akut kolesistit hastası ve 34 sağlıklı gönüllü hasta (SUPAR sensivitesi- spesifitesini değerlendirmek için) çalışmaya dahil edildi. Hastaların dermografik verileri, kan parametreleri, introoperatif bulgular, pre-operatif görüntüleme özellikleri, klinik prezantasyonları analiz edildi. BULGULAR Hastaların ortalama yaşı 46,7±10,3 (26-65) yıldı. Hastaların 21'i kadın (%45.7), 25 'ide (%54,3) erkekti. Tokyo Grade'ine göre Grade 1 13 (%28.3), Grade 2 ve üzerinde ise 33 (%71.7) hasta mevcuttu. Parkland Grade skalasına göre Grade 1'de 4 (%8.7), Grade 2'de 8 (%17.4), Grade 3'te 7 (%15.2), Grade 4'te 11 (%23.9), Grade 5'te ise 16 (%34.8) hasta mevcuttu. Çalışmamızda Tokyo Grade skalasına göre preoperatif CRP, WBC, total billurubin, sedimantasyon, procalsitonin, NLR ve SuPAR istatistiksel olarak grade arttıkça arttıkları anlamlı bulunmuştur. Parkland Grade skalasına göre yapılan sınıflamada ise preoperatif SuPAR,, NLR, Procalsitonin ve yaş istatistiksel olarak grade ile korele oldukları görüldü. SuPAR parametresinin cut-off değeri>2,055 değeri için sensivite ve spesifite değerleri sırasıyla %97.83 ve %96.97 olarak bulundu. Görüntüleme özellikleri açısından ise BT'de submukosal ödem bulgusunun Parkland Grade ile istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve Grade arttıkça submukosal ödem bulgusunun daha fazla görüldüğü bulundu. SONUÇ SuPAR parametresinin akut kolesistit tedavisinde güvenle kullanılabileceğini ve diğer biyokimyasal belirteçlerden daha etkili olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Acute cholecystitis is a common disease in the community. The prevalence of gallstone disease in the United States is estimated to be 10-15%, affecting 20 million people. There is still no definitive consensus on the treatment of acute cholecystitis. When we look at the literature, some studies say that it is important to determine the severity of acute cholecystitis and that the severity is important in determining the treatment. In this study, we aimed to investigate the importance of SuPAR efficacy during treatment compared to other inflammatory biochemical markers in patients with acute cholecystitis, and to investigate whether it can be used as a biochemical marker in the classification and definition of acute cholecystitis. METHOD Patients with a history of hospitalization due to acute cholecystitis in our general surgery clinic between January 2020 and December 2021 were evaluated. Between these dates, a total of 268 patients were hospitalized due to acute cholecystitis. Of these, 46 patients with acute cholecystitis and 34 healthy volunteers who met the study criteria (to evaluate SUPAR sensitivity-specificity) were included in the study. The patients' dermographic data, blood parameters, intraoperative findings, pre-operative imaging features, and clinical presentations were analyzed. RESULTS He means age of the patients was 46.7±10.3 (26-65) years. Of the patients, 21 (45.7%) were female and 25 (54.3%) were male. According to Tokyo Grade, there were 13 (28.3%) Grade 1 patients, and Grade 2 and above 33 (71.7%) patients. According to the Parkland Grade scale, 4 (8.7%) in Grade 1, 8 (17.4%) in Grade 2, 7 (15.2%) in Grade 3, 11 (23.9%) in Grade 4), there were 16 (34.8%) Grade 5 patients. In our study, it was found that preoperative CRP, WBC, total bilirubin, sedimentation, procalcitonin, NLR and SuPAR statistically increased as the grade increased according to the Tokyo Grade scale. In the classification made according to the Parkland Grade scale, it was observed that preoperative SuPAR, NLR, Procalcitonin and age were statistically correlated with grade. For the cut-off value of the SuPAR parameter >2,055, the sensitivity and specificity values ​​were found to be 97.83% and 96.97%, respectively. In terms of imaging features, it was found that the finding of submucosal edema on CT was statistically significant with Parkland Grade, and the finding of submucosal edema was seen more as the Grade increased. CONCLUSİON We found that the SuPAR parameter can be used safely in the treatment of acute cholecystitis and is more effective than other biochemical markers.