Graves tedavisinde kullanılan antitiroid ilaçların tiroid bezi kanlanmasına etkisi
The effect of the antithyroid drugs used in Graves treatment to the thyroid gland blood stained
- Tez No: 267771
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, anti-tiroid ilaçlar, mikrodamar yoğunluğu, kan akımı, intraoperatif kan kaybı, Graves? disease, anti thyroid drugs, microvessel density, blood flow, intraoperative blood loss
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Graves hastalarının (GD) ameliyat öncesi hazırlığı, anestezi ve cerrahi ile ilgili intraoperatif veya postoperatif komplikasyonlardan kaçınmak için hayati bir önem taşımaktadır. Graves hastalarındaki tiroid kan akımını ve mikrodamar yoğunluğunu, anti-tiroid ilaç (ATD) tedavisine göre, ameliyat öncesi değerlendirmeyi amaçladık.Kırk üç hasta, ATD tipine göre iki gruba ayrılmışlardır. 1. gruptaki hastalar (n=25) methimazole ile tedavi edilirken, 2. gruptaki hastalar (n=18) ameliyat öncesi propylthiouracil ile tedavi edilmişlerdir. Tiroid arterlerindeki kan akımı, renkli Doppler ultrasonografiyle ölçülmüştür. Mikrodamar yoğunluğu (MVD) immünhistokimyasal olarak ve tiroid dokusundaki CD-34 ekpresyon düzeyi kullanılmak suretiyle Western blot analiziyle değerlendirilmiştir.Kan kaybı ile tiroid hacmi (rs = 0.953, p=0.0001) ve kan akımı (rs = 0.720, p=0.0001) ile CD-34 ekspresyonu (rs = 0.331, p=0.03) ve MVD (rs = 0.442, p=0.003) arasında pozitif bir korelasyon bulunmaktadır. ATD tipi ile tiroid vaskülaritesi arasında hiçbir korelasyon gözlemlenmemiştir. Ameliyat öncesi tedavileri daha uzun süren hastalarda, tiroid vaskülaritesi, tedavi süreleri daha kısa olan hastalara göre anlamlı ölçüde daha düşüktür. Lojistik regresyon analizine göre, daha uzun tedavi süresinde intraoperatif kan kaybı, ATD tipinden bağımsız olarak, 142 kat daha azdır.Ameliyat öncesi ATD tedavisi süresi, tiroidektomi sırasında intraoperatif kan kaybını öngörebilir. Daha uzun tedavi süresi, sinirlerin ve paratiroid bezlerin daha iyi görselleştirilmesine ve korunmasına izin vermek suretiyle, intraoperatif kanamada yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Preoperative preparation of the patient with Graves? disease (GD) is crucial to avoid intraoperative or postoperative complications associated with anesthesia or surgery. We aimed to evaluate thyroid blood flow and microvessel density in patients with GD according to anti thyroid drug (ATD) treatment, preoperatively.Method: Forty-three patients were divided into two groups according to the ATD type. Patients in group 1 (n=25) were treated with methimazole, whereas patients in group 2 (n=18) were treated with propylthiouracil, preoperatively. Blood flow through the thyroid arteries was measured by color flow Doppler ultrasonography. The microvessel density (MVD) was assessed immunohistochemically and via Western blot analysis using the level of CD-34expression in thyroid tissue.Results: There was a positive correlation between blood loss and thyroid volume (rs = 0.953, p=0.0001) and blood flow (rs = 0.720, p=0.0001) and CD-34 expression (rs = 0.331, p=0.03) and MVD (rs = 0.442, p=0.003). No correlation was observed between ATD type and thyroid vascularity. In patients with longer treatment duration before operation, thyroid vascularity was significantly lower relative to patients with shorter treatment durations. According to logistic regression analysis, longer treatment duration had a 142-fold decreased rate of intraoperative blood loss independent of ATD type.Conclusion: Preoperative ATD treatment duration may predict intraoperative blood loss during thyroidectomy. Longer treatment duration might be useful in reducing intraoperative bleeding, allowing better visualization and preservation of the nerves and parathyroid glands.