Çocuklarda gastroözofageal reflü semptom skorlaması ve Menderes bölgesi 0-6 yaş grubu çocuklarda gastroözofageal reflü sıklığının belirlenmesi
Gastroesophageal reflux symptom score in children and determination of gastroesophageal reflux frequency with 0 to 6 year old children in Menderes
- Tez No: 247883
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA AYDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: reflü, anket, skorlama, kusma, reflü sıklığı, reflux, questionnaire, score, vomiting, prevalence of reflux
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giriş ve AmaçGastroözofageal reflü (GÖR), mide içeriğinin özofagusa geçişi olarak tanımlanır. Çocukluk çağında fizyolojik olan ve sık rastlanan bir durumdur. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), GÖR'nin fizyolojik sınırını aşarak komplikasyonlar yaratması haline verilen isimdir ve daha az sıklıkla rastlanır. Hiçbir sekele yol açmadan iyileşen fizyolojik GÖR'ün tam tersine GÖRH ise patolojiktir. Reflü tanısında klasik (pH monitorizasyonu, özofageal manometri, sintigrafi, Ba'lu özofagus grafisi, endoskopi-histoloji gibi) ve modern (impedans, bilitec gibi) tanı yöntemlerinden bir çoğu kullanılmaktadır. Bunların hiçbiri GÖRH tanısında altın standart tanı yöntemi değildir. Genellikle tipik GÖRH'nin gösterilmesi için başlangıçta öykü ve fizik muayene bulguları yeterli olmaktadır. Öykü, anketler ile kolaylaştırılıp standartize edilebilir. Bu çalışmada Türk çocuklarına ve yaşa uygun reflü semptomlarını içeren 0-2 ve 3-6 yaş reflü soru formu oluşturduk. Ülkemizde ilk defa geliştirilen bu reflü soru formu ile sağlıklı çocuklar ile reflü hastalarının semptom sıklığını belirleyip, semptomlar açısından fark olup olmadığı araştırdık. Semptomlara verilen puanlara göre reflü skoru geliştirdik. 2005 yılında Menderes ilçesinde erişkin reflü sıklığı belirlendiği için bizde geliştirilen reflü skorlamasını Menderes ilçesinde 0-6 yaş çocuklara uyguladık ve ankete dayalı reflü sıklığını belirledik.Gereç ve YöntemHaziran 2007-Ekim 2009 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlıklı Çocuk (n=200) polikliniğinde ve reflü tanısı ile Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı polikliniğinde (n=90) izlenen olguların reflü soru formu ile semptomları değerlendirildi. Reflü sıklığını belirlemek için reflü soru formu Menderes ilçesindeki 0-6 yaş 482 çocuğa uygulandı.BulgularGÖRH olan 0-2 yaş çocuklarda en sık görülen semptomun kusma (% 75.6) olduğu, en az görülen semptomun beslenme ile ilişkili siyanoz (% 15.6) olduğu görüldü. GÖRH olan 3-6 yaş çocuklarda ise en sık görülen semptom kusma (% 68.9) ve alt solunum yolu enfeksiyonu geçirme (% 68.9), en az görülen semptom göğüs ağrısı(% 6.7) bulundu.0-2 yaş reflü skoru ? 5 için pozitif prediktif değer % 78.8, negatif prediktif değer% 95.7 olarak bulundu. 0-2 yaş grubu için reflü skoru ? 5 kabul edildi. Buna göre Menderes ilçesinde 0-2 yaş grubu reflü sıklığı % 14 bulundu.3-6 yaş reflü skoru ? 6 için pozitif prediktif değer % 75.6 negatif prediktif değer% 95.6 bulundu. 3-6 yaş grubu için reflü skoru ? 6 kabul edildi. Buna göre Menderes ilçesi 3-6 yaş grubu reflü sıklığı % 18.9 bulundu.SonuçReflü soru formu ve reflü skorlaması, reflüden şüphelenilen 0-6 yaş grubu çocuklara kolaylıkla uygulanabilen invaziv olmayan basit bir tanı yöntemidir. GÖR tanısı koymada, komplikasyonları tanımlamada, başlangıç tedavisinde, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and AimGastroosephageal reflux (GER), define the passage of gastric contents into the esophagus and gastroesophageal reflux disease (GERD) as complications resulting from the retrograde passage of gastric refluxate. GER is common and physiological events with spontaneous resolution in children. In contrast GERD is rare and pathological in children. Many modern (intraluminal impedance, bilitec) and conventional (pH monitoring, oesophageal manometry, scintigraphy, barium contrast radyography, endoscopy-biopsy) tests have been used for the diagnosis of GER. None of this is gold standard test for the diagnosis of GER. For most of the typical GERD presentations, a thorough history and physical examination suffice to reach the diagnosis initially. The history may be facilitated and standardized by questionnaires. Age and Turkish child specific GERD symptom including questionnaires were developed (0 to 2 years old and 3-6 years old children). In Turkey first development of the GERD questionnaire were designed to assess frequency and to separate normal children from those with GERD. According to frequency of each symptom were developed reflux score. The prevalence of adult GERD in Menderes in Turkey was determinated at 2005 years so that development of the GERD questionnaire and reflux score were applied to 0 to 6 years old children in Menderes. The frequency of child reflux in Menderes in Turkey were assesed.MethodsNinety children with GERD symptoms selected in Pediatric Gastroenterology department and two hundred children without GERD symptoms selected well-child clinic between June 2007 and October 2009. We applied the GERD questionnaire and developed reflux score . Development of the score were applied to 482 children aged 0 to 6 years old in Menderes.ResultsThe most prevalent symptom among GERD children aged 0 to 2 years old was vomiting (75.6 %). The least prevalent symptom among GERD children aged 0 to 2 years old was cyanosis with feed (15.6 %) The most prevalent symptom among GERD children aged 3 to 6 years old was vomiting and pneumonia-bronchiolitis-bronchitis (68.9 %). The least prevalent symptom among GERD children aged 3 to 6 years old was chest pain (6.7 %).We found that children aged 0 to 2 years old reflux score of ? 5 had positive predictive value of 78.8 % and negative predictive value 95.7 %. Children aged 0 to 2 years old reflux score value ? 5 accepted. The frequency GER of 0 to 2 years ol children in Menderes was found 14 %.We found that children aged 3 to 6 years old reflux score of ? 6 had positive predictive value of 75.6 % and negative predictive value 95.6 %. Children aged 3 to 6 years old reflux score value ? 6 accepted. The frequency GER of 3 to 6 years old children in Menderes was found 18.9 %.ConclusionReflux questionnaire and reflux score are easy to use and noninvaziv diagnosis test in aged 0 to 6 years old children suspected reflux. The questionnaires may be useful to diagnose GER, to assess symptom response to tretment, to detect complications of GER and initial treatment.