Kronik obstrüktif akciğer hastalığında elektrofizyolojik bulgular;sinir iletim incelemesi, müp analizi, interferans patern analizi, makro emg, akson sayımı
Electrophysiological findings in chronic obstructive pulmonary disease; nerve transmission evaluation, MUP analysis, interferance pattern analysis, macro EMG, motor unit number estimation
  1. Tez No: 267859
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFATİ KIYLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, sinir iletimi çalışması, motor ünit potansiyel analizi, interferans patern analizi, IPA, makro EMG, akson sayımı, MUNE, temel bileşenler analizi, ayırma analizi, COPD, nerve conduction study, motor unite potential analysis, interferencepattern analysis, IPA, macro EMG, axon counting, MUNE, basic components analysis, detachment analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hava yollarında hava akımınınkıstılandığı inflamatuar bir süreçtir. Kronik ve kötüleşme ile seyreden bu süreç, dokudahipoksemiye yol açmakta, akciğerleri ve tüm vucudu etkilemektedir. Periferik sinir vekaslarda da bu süreç içinde harabiyet olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Fakat buçalışmaların sayısı ve var olan harabiyeti ortaya koyma konusundaki duyarlılıkları sınırlıdır.Bu çalışmada KOAH tanısı almış olgularda ve normal bireylerde, sinir ve kasıdeğerlendiren sinir iletim incelemesi, motor ünite potansiyel analizi, inteferans patern analizi,makro elektromiyografi ve akson sayımı yöntemleri kullanılmıştır. Kronik obstrüktif akciğerhastalığı olgularının normal bireylerden farklı olup olmadığı ve bu yöntemler ile normalbireylerden hangi oranda ayrılabileceği incelenmiştir.Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve GöğüsHastalıkları ABD'da gerçekleştirilmiştir. Tamamı erkek olan yaş olarak benzer ( KOAH63,09±7,65; nomal 61,50±7,27) 32 KOAH ve 28 sağlıklı gönüllü olgu (toplam 60) çalışmayaalınmıştır.Sinir iletim çalışmasında, KOAH grubunda ulnar duyusal latans ve hız, suralduyusal süre ve latans, ulnar motor distal latans değeri farklı bulunmuştur (latans ve süre uzun,hız yavaşlamış). Her iki gruptaki anormallik oranı istatistiksel olarak farklı değil iken,(KOAH % 40,6; normal % 21,4) KOAH grubunda 1,89 kat daha yüksek anormallik oranıizlendi. Sinir etkilenmesi izole duyusal, izole motor ya da mikst tipte olabilir iken, siniretkilenmesi ile hastaların yaş ve KAOH derecesi arasında ilişki saptanmadı. Motor ünitepotansiyel analizinde KOAH grubunda, MÜP'lerde faz ve dönüş değerlerininin arttığı, süre,alan, alan / amplitüd oranı ve size indeks değerinin küçüldüğü izlendi. İnterferans paternanalizinde KOAH grubunda MÜP'lerin dönüş, aktivite, kısa segment sayısı değerlerininarttığı ve amplitüd değerinin de küçüldüğü gözlendi. Tahmini motor ünite sayımı ile KOAHgrubunda tenar ve hipotenar bölgede bir fark izlenmez iken tibialis anterior kasında daha iyimotor ünite sayısı elde edildi. Makro EMG ile KOAH grubunda normal grup ile benzersonuçlar elde edildi.KOAH olgularında sinir harabiyeti her türde gözlenebilir. Biz görülme sıklıklarıarasında istatistiksel bir fark gözlemedik ama sinir harabiyeti görülme oranı KOAH grubundadaha yüksek idi. MÜP analizi ve interferans patern analizi sırasında elde edilen bulgular kasliflerinde kayıp ve lif çaplarında farklılaşmalar olduğu zaman gözlenen bulgularabenzemekteydi. Bu bulgular patoloji çalışmalarında gözlenen tip I kas lifi kaybı ve tip II kaslifi artışı bulgularının elektrofizyolojik yansımaları gibi görünmektedir. Makro EMGanalizinde gruplar arasında bir fark olmamasından dolayı, KOAH hastalarında motor ünitealanında genişleme olmadığını düşündürmüştür. Akson sayımı yönteminde gözlenen fibularMUNE değerinin daha iyi elde edilemesi açıklanamamıştır. Yapılan bütün elektrofizyolojikçalışmalar temel bileşenler analizi ve ayırma analizi ile incelendiğinde gruplar % 68,3oranında doğru olarak ayırt edilebilmiştir. Burada en çok ayırt edici değerler ulnar duyusaliletim hızı ve biseps braki kası interferans patern analizi değerleri olmuştur.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is an inflammatory process withlimitation of the airflow in the lung. COPD is a chronic and progressive process that leads totissue hypoxemia and thereby affects lung and the whole body. There are some studiesreporting the damage of peripheral nerves and muscles in this process. But, the number ofthese reports and also the sensitivity of these methods for the demonstrating of damage werelimited.In this study, some electrophysiological methods which investigate nerve and musclefunctions (nerve conduction study, motor unit potential analysis, interference pattern analysis,macro electromyography and motor unit number estimation) were used to find any similaritiesand differences between in patients who diagnosed as COPD and in normal individuals.This study was performed in Adnan Menderes University Medical Faculty at thedepartments of Neurology and Chest Diseases. 32 COPD patients and 28 voluntary healthyindividual (totally 60 patients) were involved in the study. All of them were male and were insimilar ages (COPD 63,09±7,65; normal 61,50±7,27).In nerve conduction study, ulnar sensory latency and velocity, sural sensory durationand latency, and ulnar motor distal latency values were different in the COPD group than thenormal. (Latency and duration were long, and velocity was decreased). While abnormalityrate was not different statistically between in these groups (COPD 40,6 %; normal 21,4 %),the COPD group revealed high abnormality ratio (1,89) than the normal. Nerve damage mightbe isolated sensory, isolated motor or both nerves, and nerve damage was not related withpatients? age and COPD severity. In motor unit potential analysis, phase and turn values ofmotor unit potential were increased while duration, area, area/amplitude ratio, and size indexvalues of motor unit potential were decreased in COPD group compared to normal. Ininterference pattern analysis turn, activity and number of short segment values of motor unitpotential were increased, but amplitude value was decreased in COPD group compared tonormal. In motor unit number estimation test, while the thenar and hypothenar region MUNEvalues were not different in these two groups, better motor unit number count was detected onthe tibialis anterior muscle in COPD group than normal. In macro EMG analysis, resultsfound similar in both COPD and normal group.All types of nerve damage can be seen in COPD cases. We did not observedstatistically significant difference between COPD group and normal, but there was a highabnormality ratio in COPD group. Findings gathered from MUP analysis and interferencepattern analysis were similar to findings that observed when there were muscle fiber loss andmuscle fiber diameter changes. These electrophysiological findings may reflect thepathological changes of muscle fibers that loss of type I muscle fibers and increased of type IImuscle fibers in COPD patients. In macro EMG analysis, because of absence of statisticallysignificant difference between groups suggested that motor unit area did not increase inCOPD patients. Better fibular MUNE values observed in motor unit number estimationmethod couldn?t be explained. According to principal component analysis and discriminantanalysis, all performed electrophysiological investigations classified groups accurately at arate of 68,3 %. The most distinguishing parameters were the results of ulnar sensory nerveconduction velocity and the results of interference pattern analysis of biceps brachii muscle.