Çocuk over kistlerinde laparoskopi ve olguların postoperatif ultrason ile değerlendirilmesi
Evaluation of laparoscopy and cases by postoperative ultrasound in child ovarian cysts
  1. Tez No: 267887
  2. Yazar: DİLŞAD DEMET DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARAN TOKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, over kist, laparoskopi, ultrason (USG), Child, ovarian cyst, laparoscopy, ultrasonograpy (USG)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çocukluk çağı over kistleriyle ilgili olarak çok az çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı over kistlerinde laparoskopik yaklaşımın ve olguların postoperatif ultrason (USG) takibinin klinik öneminin araştırılmasıdır. Bu çalışmaya ESOGÜTF Çocuk Cerrahisi kliniğine 5 yıllık dönem içinde başvurup over kisti nedeniyle laparoskopik olarak opere edilen 40 hasta alındı. Hastaların postoperatif 1. ,3. ,9. ay, 1.yıl ve sonrası kontrol USG'leri incelendi. Postoperatif USG kontrollerinde, opere edilen overde tekrar oluşan kistlerin çaplarının erken ve geç dönem karşılaştırmasında belirgin bir çap artışının olmadığı görüldü. İkinci bir cerrahi müdahale gerektirecek kist veya başka bir patolojinin olmadığı gözlendi. Laparoskopik kistektominin etkili bir tedavi olduğu saptandı. Karşı taraf over içinde, yapılan postoperatif USG kontrellerinde 1. sene ve sonrası dönem de saptanan 30 mm çapın üzerindeki over kistlerinin erken dönem kontrollere göre istatiksel olarak daha anlamlı sayıda olduğu gözlendi. Çalışmanın sonucunda bu tür hastalarda her iki overe yönelik olarak erken ve geç (1 yıl ve sonrası) USG kontrollerinin yapılmasının faydalı olacağı düşünüldü. Hastanın kliniği ve over kisti bulgularına göre gerekirse ikinci seans bir operasyonun yapılabileceğinin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Very few studies have been done about childhood ovarian cysts. The aim of this study is to investigate the clinical importance of laparoscopic approach and postoperative ultrasound (USG) follow-up of cases in childhood ovarian cysts. In this study, 40 operated patients by laparoscopically from patients admitted to the pediatric surgery clinic of an university hospital with a diagnosis of ovarian cysts over a period of five years were investigated. Postoperative 1 st, 3 rd, 9 th months, 1 st year and later controls USG's of patients were taken. In the postoperative USG controls, there was no significant increase in the diameter of the reproduced cyst on the operated same side ovary at the early and late term comparisons. Cysts which may require a second surgical intervention or other pathology were not observed. Laparoscopy cystectomy was found to be an effective treatment. However, postoperative the first year and the next controls for opposite side ovary were done.It was observed that 30 mm in diameter above the formation of cysts in this control were significantly as statistically than early controls. Therefore, it was found that the early and late (1 year and after) USG controls were needed for both the ovaries in patients. According to the clinical findings of patient and findings of ovarian cyst it was seen that if necessary a second operation would be usefull.