Hemodiyaliz hastalarında polifarmasi ve fosfor bağlayıcı tedaviye uyumun değerlendirilmesi
Polypharmacy and adherence of phosphore binding treatment in haemodialisis patients
  1. Tez No: 267930
  2. Yazar: NİHAL BOZDAĞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUROL ARIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodialysis, polypharmacy, adherence to phosphorus binding treatment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Hemodiyaliz hastalarında polifarmasi ve tedavi rejimlerine uyumsuzluk giderek artanbir sorun olarak karsımıza çıkmaktadır. Hastanın tedaviye zayıf uyumu tedavi sonuçlarınıkötü yönde etkileyebilmektedir. Tedavi rejimleri içinde fosfor bağlayıcılar uyumsuzluğun ensık görüldüğü ilaç grubudur.Bu çalısmanın amacı hemodiyaliz hastalarında polifarmasi ve tablet yükü sorunununönemini vurgulamak, fosfor bağlayıcı ilaç tedavisine uyumu değerlendirmek ve uyumsuzluğaneden olan faktörleri incelemektir.Samsun ilinde bulunan 4 ayrı hemodiyaliz merkezinde düzenli diyaliz programındaolan 361 hasta çalısmaya alındı. Hastalarla yüz yüze görüsülerek, polifarmasi ve tedaviyeuyumuna etki eden faktörleri arastıran 35 sorudan olusan anket bir doktor tarafındandolduruldu. Hastaların üç aylık fosfor ölçümlerinin ortalaması ve Kt/V değerleri kaydedildi.Fosfor bağlayıcı tedaviye uyum hem serum fosfor düzeyine göre hemde Modifiye Moriskyuyum skalasına göre ölçüldü.Hemodiyaliz hastalarında günlük kullanılan ilaç grubu ortalama 5, tablet sayısı ise 10bulundu. Fosfor bağlayıcı ilaç kullanan hastaların %40.4' ünün fosfor düzeylerininkılavuzlarda önerilen hedef fosfor düzeyinin üstünde olduğu saptandı. Hastalara uygulanantedaviye uyum anketine göre ise fosfor bağlayıcılara uyumsuzluk oranı %77,3 bulundu.Sonuç olarak hemodiyaliz hastalarında polifarmasi ve fosfor bağlayıcı tedaviyeuyumsuzluk üzerinde durulması ve çözülmesi gereken ciddi bir sorundur. Ek olarak yas,eğitim durumu, sigara kullanımı ve tablet yükü fosfor bağlayıcı ilaç tedavisine uyumda etkilibulunan faktörlerdir.Anahtar kelimeler; hemodiyaliz, polifarmasi, fosfor bağlayıcı tedaviye uyum
Özet (Çeviri)
Polyfarmacy and nonadherence to treatment regimens confront as an ever-mountingproblem in hemodialysis patients. Poor adherence of patients to the treatment may influencethe treatment outcomes adversely. Among the treatment regimens, the phosphorus bindingagents are the most common seen drug group for non-adherence.The aim of the present study was to emphasize the importance of polypharmacy andtablet load problem, to evaluate the adherence to phosphorus binding agent treatment and toexamine the factors that cause to non-adherence.361 patients who were in regular dialysis program in 4 different hemodialysis centersin Samsun city were included in the study. By meeting face to face, a questionnaire that wascomposed of 35 questions which investigated the factors that effect the polypharmacy andtreatment adherence was filled to patients by a physician. The average of patients? threemonthphosphorus measurements and Kt/V values were recorded. Adherence to phosphorusbinding treatment was measured according to both serum phosphorus level and ModifiedMorisky Adherence Scale.In hemodialysis patients, the mean daily used drug groups were found as 5, the tabletcount was found as 10. It was determined that the phosphorus levels of % 40.4 of patientswho were using phosphorus binding agents were found above the target phosphorus level thatwas recommended in the guidelines. According to the adherence questionnaire that wasperformed to the patients, non-adherence rate to the phosphorus binding agents was found77,3 %.In conclusion, polyfarmacy and non-adherence to the phosphorus binding treatmentare serious and worth-stressing problems that should be solved in hemodialysis patients. Inaddition, age, educational backround, smoking and tablet load are the factors that were foundeffective on the adherence to the phosphorus binding agents treatment.