Türkiye'de meydana gelen depremlerin Markov zincirleri ile modellenmesi
Modelling the earthquakes occuring on Turkey by Markov chains
- Tez No: 268080
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Markov zinciri, sismik risk, entropi, Türkiye'de deprem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, (36-42) Kuzey- (26-45) Doğu koordinatları üzerinde bulunan Türkiye'nin 1901-2006 yılları arasında magnitüdü 4'ten büyük olan deprem verilerine dayanarak, stokastik bir model olan Markov zincirleri ile sismik riskin tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çeşitli ?t zaman aralıklarına göre Markov matrisleri elde edilmiş, bu matrislerin entropileri hesaplanarak, Maksimum Entropi Prensibi ile amacımıza en uygun matris bulunmuştur. Bu matristen yararlanarak, limit dağılımı ve bölgesel geçiş olasılıkları matrisi elde edilmiş, durumlar arası ilk geçiş zamanlarının dağılımlarının geometrik dağılıma uyup uymadığını anlamak için ki-kare analizleri yapılmıştır. Herhangi bir yılda 1. ya da 2. bölgede olabilecek en az k (k=1,2,3,4,5) tane depremin olasılıkları hesaplanmıştır. Ayrıca, dönem içi kestirim ile modelin uygunluğunun (Markov matrisinin uygun olduğu) testi için ki-kare analizi yapılmış ve bu analiz sonucunda modelin uygun olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan dönem içi kestirimden %81.125'lik bir başarı elde edilmiştir. Son olarak, 2006 yılından itibaren 5 dönem için ileriki zamanlarda olabilecek depremler üzerine tahminlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to predict seismic hazard by Markov chains, a stochastic process, by means of earthquake occurence data (magnitude M>=4 and from 1901 to 2006) of Turkey in which between North (36-42)-East (26-45) coordinates. For the purpose, Markov matrices for different ?t is obtained, the Markov matrices?s entropies are computed and the most correct matrix for our purpose is found by Maximum Entropy Principle. By the matrix, both regional transition probability matrix and stationary distribution is obtained, whether first passage time distribution is geometric distribution is tested by Ki-kare analysis. At any time, in the first or second regions, the probability of minimum k (k=1,2,3,4,5) earthquakes is computed. Also, whether the model is correct is tested in a simulation study by Ki-kare analysis. For magnitudes and time intervals ?t =0.07 year, the method yields a 81.125% aftcast success rate for the entire catalog. Finally, step probability distribution is estimated for five periods after 2006.Markov chains, seismic hazard, entropy, earthquake on Turkey