Termik santrallerin işletme, üretim ve çevresel etki performans skorları
Performance score of operational, generation and environmental effect of thermal power plants
  1. Tez No: 268098
  2. Yazar: ADNAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN SÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, etkinlik analizi, enerji santralleri
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz elektrik üretiminde %36'lık bir paya sahip kamuya ait, elektrik üretiminde kullanılan linyit (11 adet), taşkömürü (1 adet) ve doğalgaz (3 adet) yakıtlı termik santrallerin etkinlik analizi Veri Zarflama Analizi (VZA) tekniği kullanılarak hesaplanmıştır. VZA, birden çok girdi ve çıktıya sahip karar birimlerinin göreli performanslarının ölçülmesi için kullanılır. Analizde, Charnes ve arkadaşları [1] tarafından geliştirilen klasik VZA modeli (CCR modeli) ile BCC modelleri kullanılarak ölçek etkinliği değerleri bulunmuştur. Santrallerin etkinliklerinin belirlenmesinde, girdi ve çıktı değişkenleri değiştirilerek üç farklı Model geliştirilmiştir. Böylece termik santrallerin hem işletme (Model 1), hem üretim (Model 2) hem de çevresel etkileri (Model 3) bakımından etkinlikleri kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kömür yakıtlı santraller kendi içlerinde doğalgaz yakıtlı santraller de kendi içlerinde ve birbiriyle karşılaştırmalı olarak incelenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, efficiency analyses of the 11 lignite-fired, 1 hard coal-fired and 3 natural gas-fired state owned thermal power plants used for electricity generation were conducted with Data Envelopment Analysis (DEA). Two efficiency indexes, operational and environmental performance, were defined and pursued. In the calculation of the operational performance, main production indicators were used as input, and fuel cost per actual production (Y) was used as output (Model 1). On the other hand, in the calculation of the environmental performance, gases emitted to the environment were used as output (Model 2). Data Envelopment Analysis (DEA) is the main instrument for the measurement of the relative performances of the decision units with multiple inputs and outputs. Constant returns to scale (CRS) and variable returns to scale (VRS) type DEA models were used in the analyses. The relationships between efficiency scores and input/output factors were investigated. Upon the obtained results, the power plants were evaluated with respect to both the cost of electricity generation and the environmental effects.Key Words :Thermal power plant, data envelopment analysis, environmental effect