Uçaklardaki darbeli doppler radarları için elektronik karıştırmanın algılama menziline etkisi
The effect of electronic jamming on detection range for pulse doppler radars in aircrafts
  1. Tez No: 268097
  2. Yazar: AHMED ABDULKHALEQ TAHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL AKÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbeli doppler radarı, elektronik karıştırma, Pulse doppler radar, electronic jamming
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde temel olarak radar sistemleri, radar kelimesi, radarın uygulamaları, radarın temel çalışma prensibi, radarın frekans konuları incelenmiştir. Darbeli Doppler radarı tez kapsamında vericiye ve alıcıya ilişkin karakteristikleri incelenmiştir. Radar menzil bağıntısında bulunan parametreler ayrıntılı olarak incelenmiş ve radar menzil bağıntısının çıkarılışı verilmiştir. Elektronik harp, elektronik karıştırma konuları incelenmiştir. Daha sonra radar karıştırma modellenmesinde kullanılan parametreler açıklanmıştır. Bilgisayar yazılımı (MATLAB) kullanılarak uçaklardaki Darbeli Doppler radarlarının maksimum algılama hem karıştırmasız hem de karıştırmada menzili hesabı yapılmıştır. Bu çalışmada elektronik karıştırma ve meteorolojik durum algılama menzilini nasıl etkilediğini gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, radar systems and also subjects as the word of radar, radar applications, fundamental working principle of radars and frequency of radar have been examined. Characteristics of Pulse Doppler radar regarding to transmitter and receiver have been studied within the context of the thesis. The parameters related to the radar ? range formula have been analyzed in details and arising of the radar-range correlation has been given. The subjects of electronic warfare and electronic jamming have been examined. Then the parameters used in radar jamming modeling have been explained. Maximum detection range of Pulse Doppler radars in aircrafts have been calculated with jamming and also without jamming by using the computer software (MATLAB). In this researching it has been shown that how electronic jamming and meteorological conditions affect the detection range.