XRh (X=Mg, Sc, Y) bileşiklerinin yapısal, elektronik ve titreşimsel özelliklerinin yoğunluk fonksiyonel teorisi ile incelenmesi
The investigation of the structural, electronic and vibrational properties of XRh (X=Mg, Sc, y) compounds within the density functional theory
- Tez No: 268099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MgRh, ScRh, YRh, yoğunluk fonksiyonel teorisi, elektronik yapı, fononlar, MgRh, ScRh, YRh, density-functional theory, electronic structure, phonons
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi ve ab-initio pseudo potansiyel metodu ile MgRh, ScRh ve YRh bileşiklerinin CsCl (B2) yapısında; yapısal, elektronik ve titreşim özellikleri yoğunluk fonksiyonel teorisi içerisinde genelleştirilmiş gradiyent yaklaşımı (GGY) kullanılarak hesaplandı. Hesaplanan denge örgü sabitleri, bulk modülleri ve bulk modüllerinin basınca göre birinci türevi daha önceki çalışmalarla karşılaştırıldı ve daha önce yapılan teorik ve deneysel çalışmalarla uyum gösterdi. Elde edilen örgü sabitleri kullanılarak çizdirilen elektronik bant yapısı ve durum yoğunluğu grafiklerinden her üç bileşiğin de metalik karakter gösterdiği gözlendi. MgRh ve YRh için fonon frekansları ilk defa bu çalışmada hesaplandı ve temel simetri yönleri boyunca çizildi. Son olarak bu üç bileşiğin NaCl (B1) yapıda dinamik olarak kararsız olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, structural, electronic and vibrational properties of MgRh, ScRh and YRh compounds were calculated using Generalized Gradient Approximation (GGA) included in Density Functional Theory (DFT) and ab-initio pseudo potential method. The calculated equilibrium lattice constants, bulk modulus and first-order pressure derivate of bulk modulus were compared with previous studies and it was concluded that the results of this study were in good agreement with those of the previous theoretical and experimental studies. From the band structures and density of states spectra drawn using obtained lattice constants it was observed that all three compounds exhibited metallic characters. Phonon frequencies for MgRh and YRh have been calculated and drawn along the basic symmetry directions for the first time in this study. Finally, it is found that the NaCl (B1) structure is dynamically unstable for these three compounds.