MCl2X2 (M= Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Co, Fe,Mn; X= NH3, Py, 4Mepy) komplekslerinin titreşimsel özelliklerinin kuramsal incelenmesi
MCl2X2 (M= Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Co, Fe,Mn; X= NH3, Py, 4Mepy) theorical investigation of complexes features of the vibrational
- Tez No: 268105
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA KANTARCI
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Metal(II) Klorür, Geçiş Metalleri, Piridin, MPW1PW91, 4metilpiridin, DFT
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu çalışmada, Gaussian 03W programı kullanılarak MCl2L2 ( M= Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Co, Fe, Mn; L= NH3, Piridin, 4metilpiridin) bileşiklerinin en kararlı yapıları yoğunluk fonksiyonu teorisi (DFT) ile hesaplanmıştır. Hesaplamalarda MPW1PW91+ iop (3/76=00572004280)/gen (gen: Cl:6-31g(2df) M:sddall ve sdd; N: cc-pvqz, H: mini; Py ve 4mepy: dgdzvp) metodu kullanılmıştır. Bu metot ile bileşiklerin kararlı haldeki (en düşük enerji düzeyindeki) geometrik optimizasyonu yapılarak yapı parametreleri(bağ uzunlukları, bağ açıları, dihedral açıları) ve titreşim parametrelerinin(Harmonik ve anharmonik frekanslar, infrared ve aman şiddetleri) hesaplaması yapılmıştır. Elde edilen verilerle korelasyon grafikleri çizilmiştir. Teorik olarak elde edilen yapısal ve titreşimsel parametreler deneysel parametreler ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçların literatürde benzer yapılar için elde edilen sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the low energy structures of the MCl2L2 (M= Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Co, Fe, Mn; L= NH3, Pyridine, 4methylpyridine) complexes were calculated at MPW1PW91 + iop (3/76=00572004280)/gen (gen: Cl: 6-31g(2df), M: sddall and sdd; N: ccpvqz, H: mini; Py and 4metpy: dgdzvp) level of theory by using Gaussian 03 program. The geometric (bond length, bond angle, torsional angle) and vibrational (harmonic and anharmonic frequencies, infrared and Raman intensities) parameters of the compounds were determined based on the low energy geometries. The calculated structural and vibrational parameters are correlated to related physical and chemical data. The results obtained are in good agreement with the corresponding experimental findings.Key Words :Metal(II) Chloride, Transition Metals, Pyridine, MPW1PW91, 4methylpyridine, DFT