Malathion insektisitinin Poecilia reticulata (Peters, 1859) üzerindeki akut toksik etkisi
Investigation of acute toxicity of insectiside on Poecilia reticulata (Peters, 1859)
  1. Tez No: 268106
  2. Yazar: NURTAÇ HİLAL BAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malathion, Poecilia reticulata, LC50, akut toksisite, Malathion, Poecilia reticulata, LC50, acute toxicity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada tarımsal faaliyetler sonucu sucul ekosisteme toksik kirletici olarak ulaşan malathion insektisitinin Poecilia reticulata (Peters, 1859) üzerinde 96 saatlik LC50 değerinin saptanması amaçlanmıştır. Denemelerde toplam 204 Poecilia reticulata bireyi kullanılmıştır. Bu çalışmada akut toksisite deneylerinden statik yöntem kullanılmıştır. Ayrıca malathion insektisitinin her bir konsantrasyonunda Poecilia reticulata bireylerindeki davranış değişiklikleri tespit edilmiştir. Malathion denemesinden elde edilen bulgular üç farklı yöntemle değerlendirilmiştir. 96 saatlik LC50 değeri EPA nın geliştirdiği Probit Analiz yöntemine göre 19,459 ppm; Trimmed-Spearman Karber metoduna göre 20,91 ppm ve Behrens-Karber metoduna göre ise 22,125 ppm olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the determination of 96 hour LC50 values of malathion, a toxic pollutant on aqueous system coming from agricultural activities, on Poecilia reticulata (Peters, 1859). The research was carried out using 204 Poecilia reticulata individuals. The behavioral changes of the fish were monitored at different toxicant concentrations. The data were evaluated by the use of Probit Analysis method and the 96 hour LC50 value of malathion on Poecilia reticulata (Peters, 1859) found as 19.459 ppm. This value was found to be 20.91 ppm according to Trimmed-Spearman Karber method and 22.125 ppm according to Behrens-Karber method.