Construct validity and factor structure of student selection examination across subgroups
Öğrenci seçme sınavının yapı geçerliği ve gruplar arası faktör yapılarının incelenmesi
  1. Tez No: 268258
  2. Yazar: SERKAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Geçerliği, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Modellerin Test Edilmesi, Faktör Yapılarının Eşitliği, Yapısal Eşitlik Modeli, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Construct Validity, Confirmatory Factor Analysis, Model Testing, Invariance of Factor Structures, Structural Equation Modeling, Student Selection Test (SST)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde üniversite eğitimine büyük bir talep vardır. Öğrencileri üniversitelere seçmek için standart test puanları kullanılmaktadır. Türkiye'de Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları üniversiteye girişte önemli bir yer tutmaktadır. Fakat, ÖSS matematik bölümlerinin ne ölçtüğü hakkında detaylı bilgiler bulunmamaktadır.Bu çalışmanın ana amacı ÖSS matematik bölümlerinin içeriğinin düşünme süreçlerine bağlı olarak değerlendirilmesi ve ölçülen yapıların ortaya çıkarılmasıdır. Bu çerçevede; ortaya çıkarılan yapıların cinsiyet, okul türleri ve yıllar bakımından benzerliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca matematik becerileri arasındaki ilişkiler de incelenmektedir. Bu çalışma ÖSS matematik bölümlerinde ne ölçüldüğünü ve yapı geçerliğini birbirleri ile ilişkili birçok modeli doğrulayıcı faktör analizi ile test eden ilk çalışmadır.Test edilen beş modelden elde edilen uyum indislerinin karşılaştırılması sonucunda, üç faktörden oluşan modelin en iyi model olduğu kabul edilmiştir. Bu modele göre Temel İşlem Becerisi, İleri İşlem Becerisi ve Geometri Becerisi ölçülmektedir. Problem çözme sorularının farklı bir düşünme süreci ölçemediği ve işlem becerisinden farklılık gösteremediği ortaya konmuştur. ÖSS matematik bölümlerinin içeriğinin düşünme süreçlerine göre problemli olduğu ve üst düzey düşünme süreçlerinin ölçülmediği belirlenmiştir.Üç faktörlü modelin cinsiyet, okul türleri ve yıllar bakımından eşitliği incelenmiş ve faktör yapıları bakımından ÖSS'nin bu gruplar ve yıllar açısından benzerlik gösterdiği görülmüştür.Matematik becerileri arasındaki ilişki madde haritalama yöntemi ve yapısal eşitlik modeli ile test edildiğinde Temel İşlem Becerisinin, İleri İşlem Becerisi ve Geometri Becerisinin edinilmesi için ön koşul olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In developing countries, there is a great demand for university education. In order to select students to universities a standardized test score is used. In Turkey, the Student Selection Test (SST) have important role in admission to universities. However, there is very limited knowledge about what SST mathematics sections actually measures.The main purpose of the present study is to evaluate the content of the mathematics subtest of the SST in line with mathematical cognitive skills and eventually provide construct related evidence for dimensionality of the test items. Within this framework, it is aimed to cross validate the mathematics subtest across gender groups, school types and two consecutive years. Also relations among mathematical abilities are investigated. This study is first in investigating what is measured by SST Mathematics sections and analyzing construct validity by testing several nested confirmatory factor models.Comparison of fit indices of five competitive models showed three-factor model has better fit indices in which Basic Computation Ability, Advanced Computation Ability and Geometry Ability is measured. It is concluded that problem solving items are not measuring a different process, but measures some sort of computation ability. There is a problem related to the content of the mathematics subtests of the SST in line with mathematical cognitive skills. Higher order cognitive skills are not measured properly.Three-factor model is tested about the invariance of the factors across gender, school types and years. It is concluded that invariant factor structure indicates that SST mathematics section is operating similarly for subgroups and years.The relations among mathematical abilities on three-factor model are investigated by item mapping and structural equation models. It is seen that Basic Computation Ability is a prerequisite to acquire Geometry Ability and Advanced Computation Ability.