Raylı sistemlerde kapasite analizi ve istanbul aksaray havalimanı hattı için bir uygulama
Capacity analysis in railway systems and an application for aksaray havalimani line, istanbul
  1. Tez No: 268370
  2. Yazar: ERTAN TOPRAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Raylı toplu taşıma, kapasite, sinyalizasyon, yükleme seviyesi, zirve saat etkeni, Rail Transit, capacity, signalling, loading level, peak hour factor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Raylı sistemler, en güvenilir ve sürdürülebilir toplu taşıma sistemleridir. Kentiçi raylı sistemler hız, konfor ve çevre dostu oluşlarıyla büyük şehirlerin vazgeçilmezi olmalarıyla birlikte, sundukları yüksek kapasite ile de ön plana çıkmaktadırlar.Çalışmada ilk olarak kapasite türleri, kapasite bileşenlerinden bahsedilmiştir. Sonra sırasıyla dizi kontrol teknolojileri ve sinyalizasyon sistemleri, istasyonda duruş süreleri, yolcu yükleme seviyeleri, işletmeye yönelik sorunlar ve zirve saatteki dizi ve yolcu sayıları ile bunların istasyonlar ile ilişkisi, farklı hesaplama teknikleriyle kapasitenin tahmin edilmesi ele alınmıştır. Sayısal uygulamanın yapıldığı İstanbul Aksaray - Havalimanı metrosuna ilişkin işletme bilgileri sunulmuş, hatta kullanılan İsveç firması Asea Brown Boveri (ABB) aracının karakteristik özelliklerinden bahsedilmiş, zirve saat etkeni belirlenerek, yukarda bahsedilen konu başlıkları altında incelenen hattın kapasite hesabı yapılmıştır. Hat, özellikle zirve saatlerde kapasitesinde çalışmaktadır. Hattın kapasitesinin arttırılması için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Railway systems are the most reliable and sustainable public transport modes. Urban public railway systems are highly utilized in cities due to their advantages in speed, comfort, and environmentally friendliness, and their high capacity. This study covers first the capacity and the capacity components issues. Then train control and signaling system technologies, station dwell times, passenger loading levels, operation-oriented problems and the peak hour passenger and trains numbers and their relationship with stations, and, capacity, estimation techniques have been undertaken. A numerical example was carried out for estimeting the capacity of the İstanbul Aksaray ? Havalimanı light rail line. Same operational information on this line were provided, some characteristics of the Asea Brown Boveri (ABB) cars were given and same traffic analyses is opareted together with determining peak hour factor were conducted. This light rail line oparetes in capacity, especially during peak hours. Same methods to increase the capacity were provided.