Sektörel ofis binalarında çalışma mekanları ve sosyal alanlar
Working and social spaces in sectoral office buildings
  1. Tez No: 268371
  2. Yazar: FATMA İMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ofis binaları, çalıma mekanları, kültür, sosyal alanlar, kullanıcıgereksinimleri, office buildings, working spaces, culture, social spaces, user requirements
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çalıma mekanı ihtiyacından doan ofislerin gerek konumları ve içerikleri, gerekse çalımamekanlarının düzenlemeleri, i hacmine, koullarına ve teknolojik ilerlemelere paralel olarakdeimi ve gelimitir.Bu aratırmada, geçmiin tek düze i yaamı ve ofis düzenlemesindende bahsederek, günümüzün yaratıcı ve grup çalımasını öne çıkaran i yaamı, yeni çalımamekanları ve sosyal alanları sektörel ofis binaları ile örneklendirilerek anlatılmayaçalıılmıtır.Bu dorultuda yapılan çalıma 6 bölümden olumaktadır.Birinci bölümde; yeni çalıma mekanlarının ofis yapılarıyla ilikilendirerek, deiimindenbahsedilmitir.kinci bölümde; ofis binalarının tanımı yapılmakta ve ofis yapılarının çalıma ekli veoluumundan bahsedilmektedir.Üçüncü bölümde; ofis binalarının tarihsel süreci anlatılmaktadır. Bu süreç, 1950-1960'lar,1970'ler, 1980'ler ve 1990'lar olan alt balıklarla açıklanmıtır. Bu süreçte deiime nedenolan teknolojik gelimelerden ve etkilerinden de bahsedilmitir.Dördüncü bölümde; tarihsel süreçten de yararlanarak son döneme kadar olan çalımamekanlarının yapısal özellii avantajları ve dezavantajlarından da bahsederek anlatılmıtır.Beinci bölümde; çalıma mekanlarını etkileyen faktörler incelenmi, salıklı ve güvenliçalıma ortamları için gerekli artlar belirlenmitir.Altıncı bölümde; sektörel ofis binalarının çalıma mekanları ve sosyal alanlarındanbahsedilmitir. Yeni çalıma mekanlarının yapısal özellikleri, yeni ofis mobilyaları ve sosyalalanları oluturan bölümler incelenmi, örneklerle desteklenerek anlatılmıtır.
Özet (Çeviri)
Arised from the need for a working space, locations and contents of offices are shaped anddeveloped parallel to the volume and conditions of business and advancements in tecnology.In this research, citing routine work life and office arrengements of past, today?s innovativeand group work supporting business life, new working place and it?s social spaces are tried tobe explained.In this manner this research is composed of six parts.In first part; changes in new work places are defined by associating it with office buildings.In second part; definition, working methods and formation of office buildings are defined.In third part; history of office buildings is defined. This part is subdivided into 4 other partswhich are 1950-1960?s, 1970?s, 1980?s and 1990?s respectively. Technological advances andtheir effets are defined during those time periods are mentioned, either.In fourth part; structural features, advantages and disadvantages of current work places areexplained benefiting from historical process.In fifth part; factors influencing work places are examined and necessary conditions for healtyand safe work places are determined.In sixth part; social and working spaces of sectoral office buildings are mentioned. Structuralfeatures of current working spaces, new office furnitures and parts that forms social spaces areexamined.