Bazı meyve ve sebzelerin yıkanması için prototip temizleme makinesinin geliştirilmesi üzerine araştırma
Some fruits and vegetables for washing prototype cleaning machine research on development
  1. Tez No: 268390
  2. Yazar: DERYA DENİZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANGİR SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıntı, yıkama, konveyör, püskürtme, residue, washing, conveying, spraying
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Dünya nüfusundaki hızlı artış, beslenme ve gıda yetersizliği sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu sorunların çözümü için tarımsal üretim değerlerinin artırılmasının yanı sıra, tüketici sağlığına uygun üretim ve tüketim aşamasındaki ürün kayıplarının en aza indirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.Meyve - sebze yetiştiriciliğinin son aşamasını hasat ve hasat sonrası uygulamalar oluşturmaktadır. Yetiştiricilikteki başarı, ürünün kalitesiyle birlikte, gösterişli olarak tüketiciye sunulmasıyla değer bulabilmektedir. Bu amaçla hasat sonrası tarımsal ürünlerin tüketim pazarına sunulmasından önce yıkanarak temizlenmesi amacıyla bir prototip ürün yıkama makinesi geliştirilmiş ve yıkamanın etkinliği çeşitli yıkama şartları altında laboratuar çalışmalarıyla denenmiştir.Yapılan yıkama denemeleri neticesinde, yıkama makinesinin yüzey pürüzlülüğü yüksek, kalıntı tutma oranı fazla olan ürünlerde daha etkili olduğu ve yıkama veriminin yıkama süresi ile püskürtme yüksekliğine bağlı olduğu belirlenmiştir. Etkin yıkama tekniklerinin geliştirilerek yapraklı tarımsal ürünlerin de yıkanabilmesi için prototip ürün yıkama makinesinin geliştirilmeye açık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in world population, scarcity of food and nutrition brings. To solve this problem, increase value addition to agricultural production, consumer health products in the appropriate stage of production and consumption, minimize their loss efforts should be made.Fruit - vegetable cultivation and harvesting of the final stage of post-harvest practices constituted. Breeding success, with product quality, impressive for a consumer can find the introduction. Consumption of agricultural products after harvesting for this purpose available to the market to be cleared before a prototype product by washing washing washing machine was developed and its effectiveness under various washing conditions were tested in laboratory studies.As a result of experiments done washing, washing machine surface roughness is high, the product remains in retention rate is more effective and more efficient washing of the washing time was determined according to the height of the jet. Washing technique was developed to enable the washing of agricultural products for leaf washing machine prototype products were found to be vulnerable to development.