Monitoring and statistical modelling of dust concentration of Turkish lignites under laboratory conditions
Bazı linyitlerin laboratuvar koşullarında oluşturduğu tozların izlenmesi ve modellenmesi
- Tez No: 268489
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Solunabilir Kömür Tozu, Toz Oluşumu, Gerçek Zamanlı Kömür Tozu Örnekleyici, Kömür Tozu Kaynaklı Hastalıklar, Kömür Kesme İşlemi, Respirable Coal Dust, Dust Generation, Real Time Dust Sampler, Coal Dust Diseases, Coal Cutting Operation
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Teknolojik gelişmeler kömür madenciliğinde iş güvenliğini artırmış olmasına rağmen, yüksek oranda toz oluşumu hala önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, madenlerde kömür kesim işlemi sırasında ortaya çıkan toz miktarı ile kömürün bazı önemli yapısal özellikleri ile kömür kesim parametrelerinin arasındaki ilişkinin değişik toz tanecik boyut aralıklarında laboratuvar koşullarında incelenmesidir. Bu amacın gerçekleştirilmesi için, laboratuvar deneylerinde altı adet farklı linyit numunesi kullanılmıştır.İki adet deney düzeneği kömür numunelerinin testere ile kesilerek toz oluşturmasına olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. İlk deney grubu, büyük kömür kesme düzeneğinde üç adet farklı çaptaki testere kullanılarak, üç farklı toz tanecik boyut aralığında toz toplanarak gerçekleştirilmiştir (0-2.5 ?m, 0-5 ?m and 0-10 ?m).İkinci deney grubu, küçük ölçekli kömür kesme düzeneğinde tabla ilerleme hızları ve kömür kesme testere çevresel hızları değiştirilerek yapılmıştır. Bu deney grubunda tek bölgeye ait numuneler kullanılmış olup toz örneklemesi sadece 0-10 mikron aralığında 30 cm çaplı testere kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada, linyit numunelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, numunelerin kısa analizleri, petrografik analizleri ve öğütülebilirlik analizleri (Hardgrove öğütülebilirlik analizleri) yapılmıştır. Deneyler sırasında toz yoğunluklarının ölçülmesi için Microdust Pro gerçek zamanlı toz görüntüleme cihazı kullanılmıştır.Çalışmanın sonunda, toz yoğunluğu ile kömürün bazı özellikleri ve kömür kesme parametreleri arasındaki ilişki dört farklı regresyon eşitliği kullanılarak tanımlanmıştır. Ayrıca, toz oluşumunda çevresel kömür kesim hızı, kömürün sabit karbon içeriği, kül içeriği, huminit içeriği, maksimum vitrinit yansıma değerleri ile Hardgrove öğütülebilirlik indeks değerlerinin çok önemli rol oynadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although technological developments enable maximum safety, high dust formation is still a crucial problem in coal mining sector. This study is aimed to investigate the relationship between amount of coal dust produced during cutting operation and some important coal properties together with cutting parameters for different particle size ranges in laboratory conditions. For this purpose, six Turkish lignite samples were used in the experiments.Two experiment sets were designed to generate coal dust by using cutting action of the saw. First group of experiments were conducted in large scale saw system by using saws having three different diameters and dust concentration measurements were done for three group of particle size namely: 0-2.5 ?m, 0-5 ?m and 0-10 ?m.Second group of experiments were done in small scale saw system by changing the table advancing speed and tip speed of the system. For this group of experiments,only one type of lignite samples were used. These measurements were carried out only 0-10 ?m particle size range by using a saw with 30 cm in diamater.In this study, to characterize the lignite samples; proximate, petrographic and grindability analysis (HGI) were made. During the experiments, dust concentrations were measured by using Microdust Pro real time dust monitoring equipment.At the end of the study, the relationship between coal dust concentration and some coal properties and cutting operating parameters were expressed by using four different regression equations. Also it has been found that tip speed of saw, fixed carbon, ash and huminite content, vitrinite reflectance and hardgrove grindability index are very important parameters in coal dust generation.