AA 2024 Al alaşımının sürtünme karıştırma kaynağında (SKK) kaynak parametrelerinin birleşmeye etkilerinin incelenmesi
The study into the effects of welded parameters on jointure in the process of AA 2024 aluminum alloys friction stir welding
- Tez No: 268558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı, mekanik özellikler, alüminyum alaşımlarının sürtünme karıştırma kaynağı, Friction stir welding, mechanic properties, friction stir welding of aluminium alloys
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle birleştirilen AA2024 alüminyum levhaların kaynak bölgelerinin değişik parametrelerle mikroyapı ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi teknolojiyle beraber gelişimi sürekli devam eden ve kaynak dünyası içinde doksanlı yıllarda kullanılmaya başlanan bir katı hal kaynak yöntemidir. Birçok yönden sağladığı üstünlükler ile özellikle günümüzde alüminyum ve alüminyum alaşımlarının kaynağında yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Kaynak işlemi sırasında karıştırıcı ucun devir hızı, karıştırıcı ucun omuz genişliği ve kaynağın ilerleme hızı değişken parametreler olarak seçilmiştir. Karıştırıcı ucun devir sayısı sabitken kaynak ilerleme hızı farklı değerde seçilmiş ve kaynak ilerleme hızı sabitken de karıştırıcı uç devir sayısı değiştirilmiştir. Bu işlemler üç ayrı omuz genişliğinde de tekrarlanmıştır.Kaynaklı birleştirmelerde metalografik ve mekanik testler yapılarak kaynak ilerleme ve karıştırıcı uç devir sayısı değişimin, birleşme bölgesinin metalürjik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the microstructure of aluminium sheets with different parameter which were joined through stir friction welding were examined. The way of stir friction welding, started to use in 1990?s, is a solid phase way and is continiously developing with technology. Especially today, because of its superiorities with many sides, stir friction welding is used for aluminium and its alloys? welding. During welding, rotatinal speed of welding stir tool, the shoulder width of welding stir tool and welding speed were chosen asvariable parameters. While rotational speed of welding stir tool was constant, welding speed was chosen in a different speed and while welding speed was constant, the rotational speed of welding stir tool was chosen in different speed. These were repeated for all three shoulder widths.Through metallographic and mechanic tests on welding, the influences of different speed of welding and rotational welding speed on metallurgy and mechanic properties of junction section were examined.