Fenol tayini için elektrokimyasal yöntem geliştirilmesi
Developing of the electrochemical method for phenol determination
  1. Tez No: 268572
  2. Yazar: MUSTAFA BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol, Fenol tayini, Katekol, Kinon, Voltametri, Phenol, Determination of phenol, Catechol, Quinon, Voltammetry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, fenol tayini için elektrokimyasal yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Bunun için önce fenol, katekol ve kinon'un kare dalga voltametrisi (SWV) ve dönüşümlü voltametri (CV) ile elektrokimyasal davranışları çeşitli elektrot ve destek elektrolitlerle incelenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda fenol tayini için en uygun elektrotun altın (Au) elektrot ve en uygun destek elektrolitin de pH 5 asetik asit/sodyumasetat (CH3COOH/CH3COONa) tamponu olduğu görülmüştür. Bu ortamda katekol, kinon ve fenol'ün SWV ile elektrokimyasal davranışları incelendiğinde katekolün +0,24 V da, kinonun +0,16 V da indirgenme pikleri verdikleri görüldü. Yine pH 5 asetik asit/sodyum asetat (CH3COOH/CH3COONa) tamponu ortamında -0,20 V da fenol ilaveleri ile düzgün artışlar gösteren bir indirgenme piki gözlendi.CV ile yapılan çalışmalarda ise katekol ve kinonun geri dönüşümlü fenolün ise geri dönüşümsüz pikler verdikleri gözlendi.Atık sularda bulunabileceğini düşündüğümüz Al3+, Sn2+, Ni2+, Ag+, Mg2+, Zn2+, Co2+, Mn2+, Fe3+, Se4+, As6+, Cr3+, Cd2+, Sb3+, Pb2+ nin girişim etkileri incelendi. Bunlardan Cr3+, Cd2+ ve Sb3+ un sırasıyla 1/10, 1/7 ve 1/3 oranında girişim yaptığı gözlendi.-0,20 V da fenol ilavelerine düzgün cevaplar veren pikten faydalanarak fenol için kalibrasyon grafiği çizildi. Daha sonra bilinen miktardaki fenol derişimi standart ekleme metodu ile tayin edildi ve metodun uygulanabilirliği görüldü.Metot gerçek numuneye (Ankara Çayı)'ye uygulandı. Gerçek numunedeki fenol miktarı standart ekleme metodu ile 3,22×10-6 M olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, electrochemical method for the determination of phenol was developed. First, by using the square wave voltammetry (SWV) and cyclic voltammetry (CV), electrochemical behaviors for phenol, catechol and quinon were investigated with various electrode and supporting electrolyte. As a result of this work, Au electrode was found to be the best electrode and pH 5 CH3COOH/NaCH3COO buffer was observed as the best supporting electrode, for the determination of phenol. In this media, electrochemical behaviors of catechol, quinon and phenol were investigated with SWV, the reduction peaks were found +0.24 V for catechol and +0.16 V for quinon. In the buffer media (pH 5 CH3COOH/NaCH3COO) the peak was observed at -0.20 V regularly increases with additions of phenol.In the studies made with CV, the reversible peaks were of observed for katekol and kinon. Irreversible peak was observed for phenol.The interference effects of the cations (Al3 +, Sn2 +, Ni2 +, Ag+, Mg2+, Zn2+, Co2 +, Mn2+, Fe3+, Se4 +, As6 +, Cr3+, Cd2 +, Sb3 +, Pb2 +) which can be found in the waste water were investigated.Interference effects of the cations Cr3+, Cd2+, Sb3+ were observed in the ratio of 1/10 1/7 and 1/3 respectively.The calibration graphic for phenol was drawn by using the peak at -0.20V, increasing with phenol additions. Later known amount of phenol concentration was determined by standard addition method and the applicability of the method seen.Method was performed to real sample (Ankara Çayı). The amount of phenol in the real sample was found 3.22×10-6 M by using the standard addition method.