Ultrasonik radyasyon ile su ortamından amonyak azotunun uzaklaştırılması
Ammonia nitrogen removal from aqueous solution by ultrasonic radiation
- Tez No: 268646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİRE MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amonyak azotu giderimi, sulu çözeltiler, sonikasyon, Ammonia nitrogen removal, aqueous solutious, sonication
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, yapay olarak hazırlanan solüsyonlarda amonyak azotu giderimi incelenmiştir. Çalışmada, başlangıç pH, başlangıç amonyum azotu konsantrasyonu, ultrason enerjisi ve ultrason sürelerinde testler yapıldı ve sonuçlara göre ultrasonun performansı değerlendirildi. Sonikasyon işlemi, ultrason ile %98 genlikte 1, 2 ve 5 dakika ultrason sürelerinde, asidik, nötr ve alkali şartlarda uygulandı. Test sonuçları, amonyak azotu giderimi asidik koşullar yerine alkali koşullarda daha etkili olduğunu gösterdi. Uygulanan testlerde yüksek giderimin pH 10 değerinde, başlangıç amonyak konsantrasyonu 20,7 mg N/l'de ve 5 dakika ultrason süresinde 10,9 mg N/l amonyak azotunun giderimi ile sağlandı. En yüksek giderim verimi pH 8,5 değerinde, 5 dakika ultrason süresinde ve %98 genlikte başlangıç konsantrasyonu 18,8 mg N/l olan örnekte gözlendi. 10 dakika ultrason süresi, %98 genlikte ve pH 8,5 değerinde %52,66 amonyak azotu giderim verimine ulaşıldı. Bu çalışmada, 5,6, 41,50, 84,50, 210 ve 415,60 mg N/l başlangıç amonyak azotu konsantrasyonunda testler yapıldı. Örneklere pH 8,5 değerinde ve 5 dakika ultrason uygulandı. Başlangıç konsantrasyonu 415,60 mg N/l olan örnekte 105 mg N/l amonyak azotu giderimi sağlandı. Çalışmada yüksek amonyak konsantrasyonlarına sahip numunelerde daha yüksek boyutta gideri gözlendi. Giderim verimi kısa ultrason süresi ve yüksek enerji uygulamasıyla sağlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of ammonia nitrogen in artificial prepared aqueous solutions, has been investigated. In the scape of the study, effects of initial pH, initial ammonium nitrogen concentration, ultrasonic energy and sonication period were tested within a range of internal and the resultant sonication performance was evaluated. Sonication was practiced at %98 amplitude of sonicator for 1, 2 and 5 minutes both in acidic, neutral and alkaline conditions. The highest removal was achieved in the test run in which initial pH and ammonia nitrogen concentration were 10 and 20,7 mg N/l regularly and sonication was applied for 5 minutes resulted in the removal of 10,9 mg N/l. The test results showed that ammonia nitrogen removal is more efficient in alkali conditions rather than acidic conditions. The highest removal was observed in the test run in which initial solition pH. Sonication period, sonicator amplitude were 8,5, 5 min and %98 respectively. 10 min sonication period was also applied in the test run in which amplitude was %98 and initial pH and concentrations were which gave size to 52,66 % ammonia nitrogen removal efficiency. In this study 5,6, 41,50, 84,50, 210 and 415,60 mg N/l initial ammonia nitrogen concentration were also tested. Samples had an initial pH 8,5 and sonication period was 5 min. The sample having 415,60 mg N/l initial ammonia concentration resulted in 105 mg N/l removal. In this study the solutions having relatively high ammonia concentrations gave higher removal efficiency. The removal was efficiency short sonication periods and high energy practices.