İğde (Elaeagnus angustifolia L.) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerinde kurşun stresine karşı indol-3-asetik asit, gibberellik asit ve 6-furfurilaminopurin karışımlarının etkileri
The effects indole-3-asetic asid, gibberellic asid and 6- furfurilaminopurin mixtures on cambial activity in oleaster cuttings (Elaeagnus angustifolia L.) exposed to lead stress
  1. Tez No: 268784
  2. Yazar: AYFER GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TİLEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyum faaliyeti, Bitki büyüme regülatörleri, Kurşun, Elaeagnus angustifolia L, Cambial activity, Plant growth regulators, Lead, Elaeagnus angustifolia L
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada iğde (Elaeagnus angustifolia L.) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerine 10, 20, 30 ppm indol-3-asetik asit (IAA), gibberellik asit (GA3), 6-furfurilaminopurin(FAB) ve 0.05, 0.1, 0.2, 0.3, ppm kurşun konsantrasyonlarının ayrı ayrı ve karışım halinde etkileri araştırıldı.Bitkilerin morfolojik ve anatomik gelişmeleri gözlendi. Hormon karışımı ile muamele edilen bitki yaprakları kontrole göre daha yeşildi. Pb ile muamele edilen bitkiler daha önce solmaya başladılar.Elde edilen anatomik bulgulara göre Kambiyal zon hücre sırası ve kambiyal zon kalınlığı hormon konsantrasyonunun artışına paralel olarak artarken, kambiyum hücrelerinin radyal ve teğetsel çeper kalınlığı azaldı. Kurşun muameleleri kambiyum hücre sırası ve kambiyal zon kalınlığını azaltırken, kambiyum hücrelerinin radyal ve teğetsel çeper kalınlığını arttırdı. Kambiyum hücrelerinin radyal genişliği hormon konsantrasyonunun artışına paralel olarak arttı.Kambiyal zon hücre sırası, kambiyal zon kalınlığı, kambiyal hücrelerin radyal ve teğetsel genişlikleri, kambiyal hücrelerin radyal ve teğetsel çeper kalınlıkları kontrolle karşılaştırıldığında sırasıyla hormon karışımlarında %12 - %29, %12 - %27, %5 - %36, %9 - %36, %4 arttığı - %6 azaldığı görüldü. Bu sonuçlar kurşun karışımlarında kontrolle karşılaştırıldığında %16 - %38, %10 - %39, %8 - %37, %1 - %3 azaldı ve %51 - %53, %12 - %48 artış gösterdi. Kurşun + hormon karışımlarında kontrolle karşılaştırıldığında %30 azaldı - %19 arttı, %29 azaldı - %11 arttı, %35 azaldı - %1 arttı, %2 - %14, %8 - %37, %3 - %41 arttı.Sonuç olarak iğde çeliklerinin kambiyal aktivitesi üzerinde bitki hormonlarının kurşun çözeltilerinin zararlı etkilerini önemli derecede düzelttiği bulundu.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effects of indole-3-acetic acid, gibberellic acid, 6-furfurilaminopurin in 10, 20, 30 ppm and lead in 0.1, 0.2, 0.3, ppm concentrations alone and as a mixture on the cambial activity of oleaster cuttings were investigated.The anatomical and morphological development of plants were observed. The leaves of plants treated with hormone mixtures were found to be more green that of the control. The plants treated with lead solutions wilted at first.The cambium cell row, cambial zone thickness, radial and tangential lenght of cambium cell walls were investigated in the cross section taken from the first internod of the stem. According to the results, the cambial zone thickness and cell row increased with increasing plant hormone mixtures concentrations, whereas the radial and tangential widfh of cambium cells decreased. The cell row and cambial zone thickness decreased, whereas the radial and tangential cell wall thickness increased in lead treatments. The radial width of cambial cells increased parallel with increasing hormones concentations.The cell row and thickness of the cambial zone the radial and tangential width and wall thickness of the cambial cells showed 12% - 29%, 12% - 27%, 5% - 36%, 9% - 36%, 4% increase and 6% decrease in hormone mixtures when compared with control, respectively. These results showed, 16% - 38%, 10% - 39%, 8% - 37%, 1% - 3% decrease and 51% - 53%, 12% - 48% increase in lead mixtures as compared with the control and 30% decrease - 19% increase, 29% decrease - 11% increase, 35% decrease - 1% increase, 2 % - 14%,8 % - 37%, 3% - 41% increase in lead and hormone mixtures as compared with the control.As a result, ıt was found that the plant hormones importantly improved the harmful effects of lead solutions on the cambial activity of oleaster cuttings