Amasya ve Samsun bölgesinde biçerdöver kullanımında görülen arızalar, nedenleri ve çözüm önerileri
Faced problems, causes and solutions of problems in utilization of combine-harvester in Amasya and Samsun region
- Tez No: 268783
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amasya, Samsun, Biçerdöver Arızaları, Amasya, Samsun, Combine harvester problems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Biçerdöver hububat ürünlerini kesici organları ile biçmekte, ayırıcı organları ile saplarına ve danelerine ayırmaktadır. Geçmişten günümüze kadar değişik tiplerde biçerdöver tipleri kullanılmıştır. Bilimin ve teknolojinin ilerleyişi insanların iş yükünü azaltmakta ve ürün verimini artırmaktadır. Fakat üretilen teknolojik makineler beraberinde fiyat artışını da getirmektedir. Bu sebeple, biçerdöver müteahhitleri, operatörleri ve biçerdöver ustaları alım maliyeti düşük, yedek parça sıkıntısı olmayan ve arazi koşullarına uygun dayanıklı makineleri tercih etmek durumunda kalmışlardır.Bu çalışmada Amasya, Samsun illeri ve bazı ilçelerinde en çok kullanılan biçerdöver modelleri ve bu biçerdöver modellerinde en sık rastlanan arızalar, bu arızların nedenleri ve çözüm önerileri araştırılmıştır. Bu bölgede çalışan biçerdöver ustaları, operatörleri, yedek parça dükkan sahipleri ve biçerdöver müteahhitleri ile anketler yapılmıştır. Anketler sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir. Amasya ve Samsun bölgesinde kullanılan biçerdöverlerin %50'sini 1976 model New Holland 1530, %35'ini 1976 model John Deere 630, %5'ini 1978 model New Holland 1545, % 5'ini 1978 model John Deere 955, %5'ini de 2006 ve üzeri bilgisayarlı modeller oluşturmaktadır. Bu modellerde en sık görülen arızalar, %40 oranında rulman dağılmaları ve kayış kopma arızaları, %35 oranında taş kaptırma sonucu oluşan arızalar, %20 oranında yürüme düzeni arızaları, %5 oranında diğer arızalar görülmektedir. Bu veriler sonucunda, bu bölgeye en uygun olan biçerdöver modelinin, ürün biçme etkinliği, çalışma performansı ve diğer biçerdöverler açısından başarılı ve ekonomik olmasından dolayı, 1976 Model New Holland 1530 tip biçerdöver kabul görmektedir.
Özet (Çeviri)
Combine harvester harvests grain crops with their cutting ünits and, separates them into their residues and grains. Up to date, combine harvesters at differing types have been utilized. Advances in science and technology reduces work load of human being and increases yields. However, technological machinery produced brings an additional cost as well. Thus, owners, operators and masters of combined-harvesters prefers harvesters that is cheap, without spare part problem and suitable for farmable land.The most commenly used combine-harvester models, the most commenly faced problems in these combined-harvester models, the causes and the possible solutions to problems were evaluated in this study. Surveys were carried out with masters, operators, spare part shop owners and owners of combined-havesters working in the region. The results of surveys are as follows; combined harvesters working in the region consits of 50% of 1976 model New Holland 1530, 35%? 1976 model John Deere 630, 5% 1978 model New Holland 1545, 5% 1978 model John Deere 955, 5% and over 2006 with competerized system. The most commenly faced problems in these models were disorder of beraring and belt-breaking (40%), problems associated with rock taking (35%), problems associated with mobility (20%), other problems (5%).Based on these data, the most suitable model for the region seemed to be 1976 Model New Holland 1530 type based on harvesting efficiency, work performance and being economical compared with other models.