A migration management framework proposal for COBOL/CICS based mainframes
COBOL/CICS tabanlı büyük sistemlere yönelik taşıma yönetim çerçevesi önerisi
  1. Tez No: 268820
  2. Yazar: HALİL KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Sistemlerin Taşıması, Taşıma Çerçevesi, Modernizasyon Stratejisi Seçimi, Özgün Sistem Taşıması, Mainframe Migration, Migration Framework, Modernization Strategy Selection, Legacy Migration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde, dünya genelindeki büyük sistemler iş uygulamalarının önemli bir bölümünü barındırmaktadır. Halen büyük sistemlerde çalışmakta olan COBOL envanterinin 150 ila 200 milyar kod satırı olduğu tahmin öngörülmektedir. Büyük sistemlerin kendi ortamı içerisindeki değişim çabalarına rağmen büyük sistemler, günümüz itibariyle içinde bulundukları kuruluşlar için toplamda çok ciddi finansal, iş bazlı, teknik ve organizasyonel problemlere yol açmaktadırlar. İlaveten, kaynaklardaki daralma (COBOL programcıları), dokümantasyon eksiklikleri, diğer sistemlerle entegrasyon zafiyetleri, artan bakım masrafları v.b. faktörler nedeniyle ilgili kuruluşlar modernizasyon kapsamında, taşıma (migration) çözümleri arayışına girmişlerdir. Bu problemin giderilebilmesi amacıyla yıllar içerisinde, basit ekran kopyalama metotlarından uygulamaların tümüyle yeniden yazılması veya platformun yeni ortamda barındırılması gibi geniş bir yelpazede yaklaşımlar geliştirilmiştir.Bu genel problemin çözümüne katkıda bulunabilmek amacıyla, bu tez çalışması ile COBOL/CICS tabanlı büyük sistemlere yönelik olarak bir metodoloji çerçevesi önerisi sunulmaktadır. Bu alandaki araştırmalar genelde teknik bakış alanında yoğunlaşmakla beraber, bu çalışma teknik boyuta ilave olarak problem alanının kaçınılmaz diğer temel boyutlarını da ele almaktadır. Bunlar organizasyonel boyut, proje yönetim boyutu ve süreç boyutlarıdır. Bu tez çalışması içerisinde; taşıma, yeniden yazma, paket uygulamalara geçiş ve bir şey yapmama alternatifleri içerisinden modernizasyon stratejisinin seçimi konusuna özel bir önem verilmiştir. Bu seçim yaklaşımının kullanılabilirliğini ispat amacıyla deneysel sonuçlara da tez içerisinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, mainframes contain a considerable portion of business applications worldwide. It is estimated that the current inventory of production COBOL running on mainframes is 150 to 200 billion lines of code. Despite the efforts to change within the mainframe environment, these mainframes, nowadays, face major problems for host organizations due to a combined set of financial, business related, technical and organizational problems. Moreover, the factors like diminishing resources (COBOL programmers), lack of documentation, inability to integrate with other systems, increasing maintenance costs, etc. have caused the organizations search for migration solutions. To overcome this problem within the context of modernization, over the years several main migration approaches that ranges from simple screen scraping methods to complete re-write of applications or re-hosting of platforms have been developed.To contribute to the solution of this overall problem, this thesis proposes a methodology framework specifically for the COBOL/CICS based mainframes. The research studies in this topic within this field are mainly focused on the technical aspects whereas our concentration is covering not only that but the other essential aspects of the problem domain. These are organizational view, project management view and process view. Within the thesis study, a special interest is given to the modernization strategy selection among migration, rewrite, packaged and do-nothing alternatives. Experimental results are also provided within the thesis to prove the usability of the approach for this selection.