Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde uluslararası göç yönetimi stratejisi (Bir model önerisi)
Turkey's migration management strategy in the process of full membership to European Union (a model proposal)
  1. Tez No: 423720
  2. Yazar: OLCAY ERKIRAL TAVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç yönetimi, göç yönetim stratejisi, AB göç politikası, göç yönetimi, uluslararası göç
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 526
Özet
Uluslararası göç hareketleri, küreselleşmenin de etkisiyle çok daha karmaşık bir hal almış, çok yönlü ele alınması gereken bir süreç haline gelmiştir. Türkiye, göç hareketlerinin merkezinde yer alan bir ülke olarak, bu gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke olarak göç yönetimi ve AB göç yönetimi politikası tarihsel süreç içinde incelenmiştir. Çalışmanın temel amacını, AB göç yönetimi politikasının aday, komşu, göç veren, göç alan ve transit (göçe geçit veren) ülke konumundaki Türkiye'ye etkileri ile sonuçlarını incelemek ve bir model önermek teşkil etmiştir. Çalışmada öncelikle, göçün kavramsal ve kuramsal çerçevesi çizilerek, göçün tarihi seyri, göçün sebep ve sonuçları ile birlikte küreselleşme, uluslararası göç ve kültürlerarası iletişim arasındaki bağ incelenmiş, temel bir perspektife ulaşılmaya çalışılmıştır. AB'nin göç politikasının temel ilke ve stratejileri ile pratikteki gelişimi, kuruluşundan itibaren kronolojik sıra izlenerek, antlaşmalar, zirve kararları, özgürlük, güvenlik ve adalet alanının oluşturulmasına yönelik beş yıllık programlar, düzenlemeler ve konsey kararları paralelinde incelenmiştir. Türkiye'nin göç yönetimine yönelik politikalarına ve uygulamalarına Avrupa göç politikalarının etki ve yansımaları analiz edilmeden önce, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin göç deneyimi tarihsel süreç içinde politika belgeleri, kalkınma planları, düzenlemeler, uluslararası anlaşma ve sözleşmeler paralelinde incelenerek nihai durum ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Türkiye'nin“kaynak ülke”iken“transit ülke”ve“göç alan hedef ülke”ye dönüşümü ile Avrupa göç rejimi çerçevesinde şekillenen göç yönetiminin tespiti sonrasında, yalnızca AB'ye aday ülke olarak, AB göç rejiminin şekillendirdiği göç yönetim stratejisi değil daha kapsamlı ve sürdürülebilir bir göç yönetim stratejisi önerisi yapılmıştır. Kapsamlı göç yönetim stratejisi önerisi, insan hakları temelinde, sürdürülebilir, devletlerin ortak anlayış ve işbirliğini içeren küresel yaklaşımın göç yönetiminde hayata geçirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
International migration movements have become much more complex with the impact of globalization and thus become a process which should be discussed from various perspectives. Turkey is a country which is at the center of these migration movements and directly affected from them. In this study, Turkey's migration management, as a candidate country to the European Union (EU) and EU's migration management policy have been analyzed within a historical process. The main aim of the study is to analyze the effects and the possible results of EU's migration management policy to Turkey which is in the position of a candidate, neighbour, emigrant, receiving and transit country with a view to propose a model within this perspective. First of all, the conceptual and theoretical framework of migration has been drawn and the connection between the historical process of migration and the reasons and results of it with globalization, international migration and intercultural communication and a basic perspective is tried to be achieved. EU's fundamental principles and strategies related to migration policy and their realization in practice have been analyzed chronologically since its foundation and in parallel to the agreements, summit decisions, five year plans, arrangements and council decisions concerning the fields of freedom, security and justice. Before analyzing the effects and reflections of European migration policies on Turkey's migration management policies and applications, Turkey-EU relations and Turkey's migration experience in historical process have been analyzed in parallel to policy documents, development plans, arrangements and international agreements and contracts and thus a final situation has been tried to put forward. After determining Turkey's transformation from the position of“source country”to“transit country”and“receiving target country”and how its migration policy has been shaped within the framework of EU migration regime, a more comprehensive and sustainable migration management strategy which is shaped not only by EU migration regime as part of being a candidate country to the EU, has been proposed. The proposal of a comprehensive migration management strategy makes it clear that a sustainable global approach on the basis of human rights, consisting of the countries' common understanding and cooperation, is necessary for migration management. Key Words : International migration management, migration management strategy, EU migration policy, migration management, international migration