Bolkar dağları'nın buprestıd ve elaterıdleri (Coleoptera)
The buprestids and the elaterids (Coleoptera) of the Bolkar mountains
- Tez No: 268876
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH HASBENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Buprestidae, Elateridae, Coleoptera, Bolkar Dağları, Buprestidae, Elateridae, Coleoptera, Bolkar Mountains
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 644
Özet
Bu çalışmada 2005?2007 yılları Nisan-Ağustos ayları arasında Bolkar Dağları; İçel (Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Silifke, Mut), Adana (Pozantı), Niğde (Ulukışla), Karaman (Merkez ve Ayrancı), Konya (Ereğli, Halkapınar) illerinden toplanan 21 770 örnek değerlendirilmiştir. Toplanan örnekler morfolojik karakterlerine göre teşhis edilmiş, bazı türlerin teşhisinde ise genital organlardan yararlanılmıştır. Teşhisler sonucunda Buprestidae familyasına ait 11 altfamilya, 24 cins, 112 tür ve alttür tespit edilmiştir. Bunlardan Scintillatrix dives türü Türkiye için yeni kayıttır. Buprestidae familyasından tespit edilen 6 cins ve 36 tür çalışma bölgesi için yeni kayıttır. Elateridae familyasından 5 altfamilya, 18 cins ve 37 tür tespit edilmiştir. Bunlardan 4 cins ve 11 tür çalışma bölgesi için yeni kayıttır. Tespit edilen toplam 42 cinse ait 149 tür ve alttürün lokalite bilgileri, yakalama yöntemleri, Dünyadaki yayılışları, Türkiye'deki yayılışları, fotoğrafları ve çalışma alanındaki yayılış haritaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 21 770 specimens collected from the Bolkar Mountains placed in the provinces İçel (Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Silifke, Mut), Adana (Pozantı), Niğde (Ulukışla), Karaman (Merkez ve Ayrancı), Konya (Ereğli, Halkapınar) between the years 2005-2007 from April to August were evaluated. The collected specimens were diagnosed considering the morphological features, besides the genital structures were used in the diagnosis of some species. As a result, 11 subfamilies, 24 genus, 112 species and subspecies belonging to the family Buprestidae were determined. Among these, the species Scintillatrix dives is the new record for Turkey. 6 genus and 36 species belonging to the family Buprestidae are new records for the studied area. 5 subfamilies, 18 genus and 37 species belonging to the family Elateridae were determined. Among these, 4 genus and 11 species are new records for the studied area. The locality data, collecting methods, distribution in the world and Turkey, photos and distribution maps in studying area of determined totally 149 species and subspecies belonging to 42 genus were presented.