Geleneksel Gerze mimari mirasının korunması bağlamında Türkan Olgunsoy Evi restorasyon önerisi
Restoration proposal of Turkan Olgunsoy residence in the extent of protection of the Gerze traditional architecture
  1. Tez No: 268895
  2. Yazar: YAKUP HARMANDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. IŞIK AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut, Gerze, Karadeniz, Restorasyon, Koruma, Traditional house, Gerze, Black Region, Restoration, Conservation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bu tez çalışmasında, Sinop İli, Gerze İlçesi'nde yer alan ve tipik bir Gerze konutu olan Türkan OLGUNSOY Evi konu edilmektedir. Konutun günümüzdeki durumunun incelenmesi, restorasyonu ve korunmasına yönelik önerilerin geliştirilmesi tezin temel amacıdır. Çalışma kapsamında Gerze İlçesi'nde bulunan geleneksel konutların karşılaştırmalı çalışması ve tarih araştırmaları yapılmış, Türkan OLGUNSOY Evi'nin özgün durumu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ve Gerze'nin ihtiyaçları değerlendirilerek konuta uygun işlev önerisi getirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Gerze Konut Tipolojisi ortaya çıkarılmış ve Türkan OLGUNSOY Evi'ne yönelik rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri elde edilmiş olacaktır. Böylece konutun gelecek kuşaklara aktarılması yönünde ilk önemli adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines one of the unique example of traditional Gerze Houses, namely, Turkan OLGUNSOY residence. The aim of this study is to analyse the current situation of the building as well as to develop suggestions about the restoration and conservation. The thesis sets a basis for gathering information in comprasion between the other traditional residential architecture and Turkan OLGUNSOY House. Besides, the study will contribute to revise the existing inventory work and serve as a base for further studies. At the end of the study, by means of analysis and projects, the restoration project of the house would have been obtained and it will be documented academically. The realization of the restoration project will lead, the building to be transferred to the next generations.