The contribution of chemistry self-efficacy and goal orientations to eleventh grade students' chemistry achievement
Kimya özyeterliliği ve hedef yöneliminin 11. sınıf öğrencilerinin kimya başarısına katkısı
  1. Tez No: 269015
  2. Yazar: AYŞE ŞENAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN UZUNTİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya öz-yeterliliği, hedef yönelimleri, başarı hedefleri, kimyabaşarısı, chemistry self-efficacy, goal orientation, achievement goals, chemistry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, 11. sınıf öğrencilerinin bilişsel beceriler için kimyaözyeterliliklerinin, laboratuvar çalışmaları için kimya özyeterliliklerinin, öğrenmeyaklaşım hedef yönelimlerinin, öğrenme-kaçınma hedef yönelimlerinin, performansyaklaşım hedef yönelimlerinin ve performans-kaçınma hedef yönelimlerinin kimyabaşarılarına olan katkılarını araştırmaktır.Çalışma, Ankara'nın bir ilçesi olan Çankaya'daki yedi farklı devletlisesinden 604 öğrenciyi (343 kız, 261 erkek) içermiştir. Bu çalışmanın verileri,Çapa Aydın ve Uzuntiryaki (2009) tarafından geliştirilmiş olan Lise KimyaÖzyeterlilik Ölçeği, Elliot ve McGregor (2001) tarafından geliştirilmiş olan HedefYönelimleri Ölçeği, ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan 11. sınıf KimyaBaşarı Testi kullanılarak toplanmıştır.Çalışmanın verileri, simultane çoklu regresyonanalizi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin bilişsel beceriler için kimyaözyeterlilikleri, öğrenme-yaklaşım hedef yönelimlerinin, ve performans-yaklaşım hedefyönelimlerinin kimya başarısınıanlamlı olarak pozitif yönde yordadığını veperformans-kaçınma hedef yönelimlerinin kimya başarısını anlamlı olarak negatifyönde yordadığını göstermiştir. . Öğrencilerin bilişsel beceriler için kimyaözyeterlilikleri, kimya başarısına en büyük katkıyı sağlamıştır. Bu dört bağımsızdeğişken, öğrencilerin kimya başarısı varyansının % 9,1 ini açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the contribution of 11th gradeTurkish students? chemistry self-efficacy for cognitive skills (CSCS), and self-efficacyfor chemistry laboratory (SCL), mastery-approach goals, masteryavoidance goals,performance-approach goals, and performance-avoidance goals to their chemistryachievement.The sample of the study included 604 students (343 females and 261 males)from seven different general public high schools in Çankaya, a district of Ankara.High School Chemistry Self-efficacy Scale which was developed by Çapa Aydınand Uzuntiryaki (2009), Achievement Goal Questionnaire which was developed byElliot and McGregor (2001), and Chemistry Achievement Test (CAT) which wasdeveloped by the researcher were used to collect the data in the study.The simultaneous multiple regression analysis was used to analyze the dataof the study. Results revealed that the students? CSCS, mastery-approach goal,performance-approach goal were a positive significant predictors and performance-avoidancegoal was a negative significant predictor of their scores on the CAT.Students? CSCS had the largest unique contribution to explaining the students?chemistry achievement. These four independent variables explained a significant 9.1 % ofvariance in the students? chemistry achievement.