Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında elektrik elektronik teknolojileri alanında modüler öğretim sisteminin analizi
Analysis of modular training system for electrical and electronics technologies at vocational and technical secondary schools
  1. Tez No: 269118
  2. Yazar: YUNUS GÜRLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Modül, Modüler Eğitim, MEGEP, Modul, Modular Training, MEGEP
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Geleceğin nitelikli işgücünü yetiştirmeyi amaçlayan mesleki ve teknik eğitimde geniş tabanlı, mesleki yeterliklere dayalı, yenilenen ya da değişen mesleklere yönelik biçimde, öğrencilerin sürekli eğitimi için temel oluşturulmalıdır. Modüler öğretim sisteminin amacı, öğrencilerin mezun olduktan sonra kolay istihdam edilmeleri için gerekli bilgi ve becerinin kazanmalarını sağlamaktır. Öğretmenler açısından ise teknolojik gelişmeleri takip edip, sürekli kendilerini yenilemelerini ve öğrenci merkezli eğitim ile istihdam edilebilir öğrenciler yetiştirilmesini sağlamaktır.Modüler öğretim sisteminin uygulamasının belirlenen hedefler doğrultusunda gerçekleşebilmesi açısından öğretmenlerin ve öğrencilerin sistemi nasıl değerlendirdiklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple modüler öğretim sisteminin değerlendirilmesi çalışması yapılmıştır. Öğrenci ve öğretmenlerin sistemi değerlendirmelerine yönelik anket soruları oluşturulmuş, bu anketler çeşitli okullarda 332 öğrenci ve 172 öğretmene uygulanmıştır. Uygulanan anketlerin SPSS (Statistical Packet Social Sciences) programında istatistikleri çıkartılmış ve değerlendirmelere ilişkin sonuçlar elde edilmiştir. Bu sürecin değişkenleri; öğretim programları, öğretim yöntemleri ve öğretim materyalleridir. Bu değişkenlerin modüler öğretim sistemine uyarlanmasında bazı eksiklikler tespit edilmiştir. Bu eksikliklerin giderilmesi için öneriler sunulmuştur. Bu öneriler dikkate alındığı takdirde modüler öğretim sisteminden beklenen verimin elde edilebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
A basis should be provided for the continuing training of the students directed to repeating and changing occupations based on vocational competence, broad-based in technical and vocational education targeting to training skilled labor of the future. The purpose of modular teaching system is to make students gain the required information and skills in order to be easily employed after they have been graduated. From the point of teachers, the aim is to train students, those can be employed with student-centered education, and make the teachers renew themselves and follow the technological developments.It should be determined how the teachers and the students evaluate the system in order to carry out modular teaching system in the direction of the targets determined. Therefore, the study of modular teaching system has been done. Survey questions have been formed to evaluate the modular system and these questionnaires have been applied to 332 students and 172 teachers in different schools. The statistics of the questionnaires have been made in SPSS program (Statistical Packet Social Sciences) and the results for evaluation have been obtained. The variables of this process are teaching programs, teaching methods and teaching materials. Some shortcomings have been determined for the adaptation of these variables to modular teaching system. Suggestions have been made in order to satisfy these needs. On condition that these needs have been considered, it has been foreseen that the performance expected from modular teaching system can be obtained.