İnternet ve GPRS tabanlı SCADA sistemi ile DC motorun hız ve moment kontrolü
Speed and torque control of DC motor via internet and GPRS based SCADA system
  1. Tez No: 269117
  2. Yazar: YAKUP GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: GPRS, SCADA, hız ve moment kontrolü, GPRS, SCADA, speed and torque control
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde, sistemlerin uzaktan denetimi ve sistem parametrelerinin görsel olarak izlenmesi kontrol sistemlerinde en çok çalışılan konulardan birisi haline gelmiştir.Bu tez çalışmasında; uzaktan denetim için kullanılan yöntemler araştırılmış, endüstri ve günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiş DC motorun hız ve moment kontrolü gerçek zamanlı olarak GPRS (Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri Sistemi) kullanan Pocket PC (Cep bilgisayarı) ve internet tabanlı C# dilinde yazılmış olan SCADA (Kapsamlı ve Entegre Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi) sistemi ile sağlanmıştır. GPRS, internet ve SCADA protokollerinin sistem denetiminde hem zaman hem de maliyet açısından büyük üstünlükler sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, remote control of the systems and visual monitoring of system?s parameters have become one of the most studied topics in control systems.In this thesis study, the methods used for remote control have been investigated, the real time torque and speed control of DC motor was realized on the which became a part of our daily life has been done with a Pocket PC using GPRS (General Packet Radio Service) and internet based SCADA (Supervisory Control and Data Acqusition) system which was written in C # language. It was observed that the GPRS, internet and SCADA protocols used in system control provided many advantages in both time and cost.