Türkiye'nin kömür politikaları ve temiz kömür teknolojilerinin kullanılması durumunda ülke ekonomisine katkılarının ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi
Turkey's coal policies and the evaluation of the economical contribution of the usage of clean coal technologies and it's impact on the environment
- Tez No: 269143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. FERDA MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, kömür, temiz kömür teknolojileri, Energy, coal, clean coal technologies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Refah seviyesinin ve ekonomik büyümenin en önemli göstergesi olan enerji ülkelerin politik yapılara belirleyici bir etkiye sahip olmaya başlamıştır. Artık tüm dünya ekonomik istikrarın ve sürdürülebilir kalkınma için çevreye duyarlı ve etkin bir enerji politikasının gerekliliği konusunda fikir birliğine varmıştır. Ayrıca enerji politikalarının oluşturulması ve uygulanması sırasında sürdürülebilir olması kadar bunun bir öğesi olan enerji güvenliğinin de sağlanması önemlidir. Ancak enerji ihtiyacımızın giderek artan bir biçimde ithalat yolu ile karşılanması enerji güvenliğimizi azaltmaktadır. Bu kapsamda Türkiye gibi enerji ihtiyacı giderek artan, finans bağımlılığı olan ve enerji kaynaklı çevre sorunları yaşayan bir ülkede, enerji sektöründe ucuz, temiz ve güvenilir bir arz sağlanması için, yerli kaynaklara, verimliliği yükselten teknolojilere ve teknoloji değerlendirme-geliştirme çalışmalarına önem verilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada Türkiye için ithalata bağımlı olmayan, ihracat kapasiteli, emek yoğun olduğu için istihdam yaratan, ülkemizin birçok yerinde bulunduğundan bölgesel ekonomik dengeye katkıda bulunan kömürün enerji üretiminde kullanımı, üretimi ve çevreye en az zarar verecek şekilde değerlendirilmesini sağlayacak teknolojiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy, as the foremost indicator of wealth and economical growth, is taking a leading role in the political structure of many countries. The whole world has come to an understanding that in order to maintain economical stability and sustainable development, it is necessary to implement an effective and environmentally conscious energy policy. Moreover, it is seen that while creating energy policies, countries need to consider the energy security as much as they consider its sustainability. Unfortunately for Turkey dependency of energy supply on import increasingly dependant on import decreas the security of energy resources. In Turkey, a country where demand for energy is increasing, supply is dependant on import and energy-based environmental problems are observed, it is necessary to commit to exploring local resources and research and development of technologies which increase energy productivity in order to provide a clean, reliable and inexpensive energy supply.For Turkey, the usage of coal means not being dependant on import, having export capacity, creating employment due to being a labour-intensive process and having a positive effect on balancing regional economics because it is widely available all over the country. In this study, the usage of coal in energy production and related technologies that will enable its usage by causing the least damage on environment have been explored.