Kabaaşı kayısı çeşidinde klon seleksiyonu
Clonal selectionof kabaasi apricot varieties
- Tez No: 269207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Variety, Clon, Apricot, Selection, Pomoloji, Yield
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Malatya'da kayısı yetiştirilen alanlarda bölge şartlarına iyi adapte olmuş, ekonomik değeri bulunan kurutmalık kayısı çeşitlerimizden biri olan Kabaaşı kayısısının bilimsel metotlarla verimli, kaliteli, sağlıklı ve ismine doğru klonlarını seçmek; seçilen bu klonlarla üretimin geliştirilmesini sağlayarak kayısı yetiştiriciliğinde üretimi ve kaliteyi artırmak amaçlanmıştır. Çalışmalar 2008 ve 2010 yılları arasında Malatya ili ve bağlı ilçelerde çeşidin yoğun olduğu alanlarda yürütülmüştür. Materyal olarak seçilen alanlardaki Kabaaşı çeşidine ait ağaçlar seçilmiştir. Ayrıca 2008 ve 2009 yıllarında Malatya valiliği ile yapılan işbirliği sonucunda Kabaaşı çeşidinde iyi kayısı yarışmaları düzenlenmiş ve yarışmaya gelen yetiştiricilerin ağaçlarından da numuneler alınarak incelenmiştir. Çalışmada pomolojik analizler yapılmış ayrıca ağaç başına verimleri aynı arazide bulunan klonlarların birbirleri ile karşılaştırmaları sonucu belirlenmiştir.Çalışmadaki klonlar üzerinde yapılan gözlem ve pomolojik analizler sonucunda elde edilen veriler,?Tartılı Derecelendirme Yöntemi?(Yazgan,1979) ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda 30 adet klon ümit var olarak seçilmiş ve Seleksiyon II aşaması için uygun görülmüştür.Anahtar Kelimeler Çeşit ,Klon, Kayısı, Seleksiyon, Pomoloji, Verim
Özet (Çeviri)
In this study is aimed that apricots growing areas in the Malatya well adapted to conditions in the region, to have economic value one of our dried apricots variety kabaaşı choosing scientific methods productive, quality,healty and correct name , selected these clones developmont by providing production apricot breeding to increase production and quality.studies cary out betwen 2008 and 2010 in Malatya province and the disrict depends heavily on the areas of varieties. As material selected that tree varieties selected areas Kabaaşı. Besides in collboration with the governor of Malatya well organized cultivarkabaaşı apricot cultivar in 2008 and 2010. and competition from growers in the samples taken from the trees examined. Pomolojical studies had been done at the study besides per tree yield determined the cloning of the same land comparisons with each other.Observations made in studies on clones evaluated that as aresult of pomolojical obtained data weighted rating method . in conclusion 30 clones were selected as promising and was appropiriate for selectionII phase.