Fosfor ve potasyum gübre uygulamalarının böğürtlen bitkisinde verim ve kalite üzerine etkilerinin araştırılması
Phosphorus and potassium fertilizer applications on the blackberry plant to investigate the effects of yield and quality
  1. Tez No: 269215
  2. Yazar: ŞULE MATYAR YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRÜVVET ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Böğürtlen, Rubus fructicosus L, fosfor, potasyum, gübreleme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Araştırma 2009 yılında, Kahramanmaraş ekolojisinde, Bursa 4 böğürtlen(Rubus fructicosus L.) çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada bitkilere; sabit dozdaazot ( 5 kg /da dozunda, amonyum sülfat formunda), farklı dozlarda fosfor (0, 1, 2, 3kg/da dozlarında, triple süper fosfat formunda) ve potasyum (0, 2.5, 5, 7.5, 10 kg/dadozlarında, potasyum sülfat formunda) uygulanmıştır. Bu uygulamaların böğürtlenbitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; bitkide sürgün boyu, sürgün sayısı, sürgün çapı,meyve rengi, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları potasyum uygulamalarındanetkilenmiştir. Meyvenin suda çözünebilir kuru madde oranı ve renk özellikleripotasyum ve fosfor uygulamalarından önemli ölçüde etkilenmiş, meyve ağırlığı veyaprakta azot, fosfor, potasyum oranı uygulamalardan etkilenmemiştir. Bitki başınaverim değerleri 344 g ile 984 g arasında değişmekte olup en yüksek verim değeri 2 kgP/da ile 7.5 kg K/da uygulamalarında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research in 2009, in Kahramanmaraş ecology, was conducted on Bursa 4blackberry (Rubus fructicosus L.) cultivars. İn this study, a constant dose of nitrogen(5 kg/da dose of ammonium sulfate form), different doses of phosphorus (0, 1, 2, 3kg/da in doses, triple super phosphate form) and potassium (0, 2.5, 5, 7.5, 10 kg/da indoses, in the form of potassium sulphate) was applied to the plants. These applicationseffects on yield and quality of blackberry plants were investigated.According to research results; shoot length perplant, number of shoots, shootdiameter, fruit color, leaf fresh and dry weights were affected by potassiumapplication. Water-soluble rate of dry matter of fruit and colour properties of fruitwere significantly affected by potassium an phosphorus application, fruit weight andleaf nitrogen, phosphorus and potassium rate were not affected by the application.The yield values per plant ranged from 344 g to 984 g and the highest yield value wasobtained from 2 kg P/da and 7.5 K/da applications.