Magnezyum esaslı alaşımlarda faz dönüşümlerinin incelenmesi
Investigation of phase transformation in magnesium based alloys
- Tez No: 269220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mg-Esalı Alaşımlar, Mekaniksel Alaşımlama, Hızlı Katılaştırma, XRD, DSC, SEM, Amorf, Nanokristal, Mg-Based Alloys, Mechanical Alloying, Rapid Solidification, XRD, DSC, SEM, Amorphous, Nanocrystal
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Mg-esaslı ikili ve üçlü alaşımlar mekaniksel alaşımlama ve hızlı katılaştırma teknikleri ile üretilmiştir. Üretilen alaşımların ısısal özellikleri, faz dönüşümleri, faz tanımlamaları ve morfolojik özellikleri XRD, DSC ve SEM ile incelendi. Hızlı katılaştırma tekniği ile 5-20 m/s döner disk hızı ile amorf Mg61Cu24Y15 şeritler üretildi. DSC ölçümleri Mg61Cu24Y15 amorf şeritlerin kristallenmeden önce aşırı soğutulmuş sıvı bölge ve camsı geçiş sıcaklığının olduğunu gösterdi. DSC ile sürekli ısıtma esnasında hızlı katılaştırılmış üç ekzotermik reaksiyon ve iki endotermik reaksiyon gözlendi. Bu üç ekzotermik kristallenme reaksiyon için aktivasyon enerjisi Kissinger metoduyla hesaplandı. Tg, Tx, ? Tx ve Trg gibi ısısal parametreler sırasıyla yaklaşık 432-439, 478-485, 46-54 K and 0.55-0.562 olarak belirlendi. Mg61Cu24Y15 amorf şeritlerin kristalenme kinetiği Johnson-Mehl-Avrami (JMA) denklemi ile incelendi. Avrami sabiti 2.30-2.74 olarak bulundu. Mg60Cu25Y15, Mg83Ni17 ve Mg60Cu30Nd10 toz alaşımları mekaniksel alaşımlama tekniği ile üretildi. Mekaniksel alaşımlanan bu toz alaşımlar nanokristal yapıda olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, Mg-based binary and ternary alloys were manufactured by mechanical alloying and rapid solidification techniques. Thermal properties, phase transformation, phase idendification and morphology properties of producted alloys were investigated by XRD, DSC and SEM. Amorphous Mg61Cu24Y15 ribbons were produced by rapid solidification technique at wheel speeds in the range 5-20 m/s. DSC measurements showed that the Mg61Cu24Y15 amorphous ribbons exhibit distinct glass transition temperature and wide supercooled liquid region before crystallization. During continuous heating by DSC, three exothermic reaction and two endothermic reaction for rapidly solidified Mg61Cu24Y15 amorphous ribbons were observed. Activation energies for the three exothermic reaction were calculated by the Kissinger methods. The characteristic thermodynamic parameters such as Tg, Tx, ? Tx and Trg were determined as around 432-439, 478-485, 46-54 K and 0.55-0.56, respectively. The crystallization kinetics of Mg61Cu24Y15 amorphous ribbons were investigated by Johnson-Mehl-Avrami (JMA) equation. Avrami exponent was found to be 2.30-2.74. Mg60Cu25Y15, Mg83Ni17 and Mg60Cu30Nd10 powder alloys were produced by mechanical alloying technique. Mechanical alloyed these powder alloys were resulted nanocrystal structures.