Lif modifikasyon işleminin retansiyon üzerine etkileri
The retention effect of fiber modification
- Tez No: 269232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lif modifikasyonu, iç yapıştırma, kontak açısı, düşük tutunma, AKM, atık su, Fibre modification, internal sizing, contac angle, poor retention, SSP, waste water
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, kağıt formasyonu sırasında özellikle düşük kimyasal tutunma ve buna bağlı elek altı su kalitesi konusu incelenmiştir. Dövme ve kırıntı oranının kağıtların mekanik özelliklerine etkileri incelenmiştir. Kolofan, parafin ve alkil keten dimer (AKD) emülsiyonları ayrı ayrı farklı oranlarda lif süspansiyonlarına katılarak çok sayıda el kağıtları yapılmıştır. Bahsedilen emülsiyonlar ile bazı lifler ön işleme alınarak zengin karışım yapılmak suretiylede lif harmanına katılıp el kağıtları üretilmiştir. Hidrofobik kimyasalların emülsiyon olarak veya liflere bağlanmış şekilde kullanılması konusu incelenmiştir. Saksinik anhidrit ile de bazı lifler ön modifikasyon yapılarak kağıt üretim denemeleri yapılmıştır. Ayrıca AKD 'nin, vaks olarak organik çözücü içerisinde ve buhar halinde selüloz liflerine bağlanabilmesi konusuda araştırılmıştır. Liflerin ön modifikasyon yapılarak kağıt üretiminde kullanılması çok pratik görülmemektedir. Elek altı su değerlerinde bazı iyileşmeler olmasına rağmen, özellikle kağıt mukavemet değerlerinde ciddi düşmeler kaydedilmiştir. Bu tip liflerin özellikle çok ince parçalar halinde kağıt üretiminde kullanılması muhtemelen daha iyi sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
In this work, especially poor chemical retention during paper formation and related back water qualities were investigated. The effects of beating and fine contents on the mechanical properties of resultant papers were investigated. A number of handsheets were produced by the separately addition of rosin, paraffin and alkyl ketene dimer (AKD) emulsions in fibre suspensions at different amounts. Furthermore, some fibres were pre-mixed with such emulsions, blended with papermaking pulps and lots of handsheets were formed. The use of hydrophobic chemicals as emulsions or attached on fibres (as pre-madification) were investigated. Some fibres were also pre-modified with succinic anhydrite and some sheets were manufactured. In addition to these, the attachments of AKD molecules to cellulose fibres in the form of wax dissolved in an organic solvent and in the form of vapour were investigated. It was seen that the use of premodified fibre in paper making was not so practical. Although some improvements in the back water qualities were encountered, significant reductions in especially mechanical properties of resultant sheets were recorded. It is thought that pre-modified fibres would be probably more beneficial if used in the shape of small particles and fines.