Rahim ağzı, yumurtalık ve rahim kanserli olgularda p53 72. kodon ve MTHFR C677T polimorfizminin polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) analizi ile araştırılması
An investigation with polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) analysis p53 codon 72 and MTHFR C677T polymorphisms in cervix, over and endometrium carcinomas
- Tez No: 269469
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA AÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, endometriyum kanseri, over kanseri, p53 72. kodon, MTHFR
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bazı p53 polimorfizmleri artan kanser geliştirme riskiyle ilişkilidir. p53'ün yaygın bir polimorfizmi, 72. kodonda gerçekleşmektedir. Bu polimorfizmin ya bir prolin ya da bir arjinin bölgesi içeren değişmiş bir proteinle sonuçlanmaktadır. MTHFR, 5,10-metilentetrahidrofolat redüktaz proteinini kodlar. 5-metiltetrahidrofolat, plazma folatının birincil formudur. MTHFR folat metabolizması, DNA sentezi ve tamirinde önemli bir role sahiptir. MTHFR C677T polimorfizminde alanin yerine valin aminoasiti kodlanmaktadır. Bu çalışmada rahim ağzı (serviks), yumurtalık (over) ve rahim (endometriyum) kanserlerinde p53 72. kodon ve MTHFR C677T 4. ekzon polimorfizmi araştırıldı. Çalışmaya endometriyum, serviks ve over kanserli 106 hasta ve 101 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Genomik DNA periferal kandan izole edildi. p53 ve MTHFR geninde mutasyona uğrayan 4. ekzon Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile çoğaltıldı. BstUI enzimi p53 mutasyonlarını, HinfI enzimi ise MTHFR mutasyonları belirlemek amacıyla kullanıldı. Sonuç olarak, serviks kanseri ve sağlıklı bireyler arasında p53 geni 72. kodon polimorfizminde Arg/Pro heterozigot genotipinin görülme sıklığında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ancak, Arg/Arg genotipinin görülme oranı hastalarda kontrol grubuna göre daha düşükken Pro/Pro genotipinin görülme oranı hastalarda daha yüksektir. Endometrium kanserinde ise, kanserli hastalar ve sağlıklı bireyler arasında Arg/Arg genotipinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilirken, Arg/Pro ve Pro/Pro genotipinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilememiştir. MTHFR geni C677T (Ala/Val) polimorfizmi serviks ve endometrium kanserli hastalar ve sağlıklı bireylerde, 677CC homozigot normal ve 677CT heterozigot mutant genotipleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. 677TT homozigot genotipinde ise istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmiştir. p53 geni 72. kodon ve MTHFR C677T polimorfizmi için over kanserli hastalarla sağlıklı bireyler karşılaştırıldığında tüm genotiplerde, istatistiksel açıdan anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre p53 72. kodon ve MTHFR C677T polimorfizminin serviks, endometrium, over kanserleri riski için önemli bir belirleyici olabilir fakat karsinogenez için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Some of p53 polymorphisms have been associated with increased risk of cancer development. A common poymorphism of p53 at codon 72 results in either a variant protein with a proline residue or an arginine residue. MTHFR encodes a 5,10-methylenetetrahydrofolate reductase protein. 5-methyltetrahydrofolate is the primary form of plasma folate. MTHFR folate metabolism has a very important role in DNA synthesis and repair. C677T polymorphism is encoded amino acid valine instead of alanine. In this study we invesitgated p53 codon 72 and MTHFR exon 4 polymorphisms in cervix, over and endometrial cancers. The study composed of 106 cervix, over and endometiral cancer patients and 101 healthy control individual. Genomic DNA was isolated from peripheral whole blood in patient group and control group. Exon 4 of p53 and MTHFR genes which frequently mutated in cervix, over and endometrial cancers was amplified from 207 samples. BstUI restriction enzyme was used to determine p53 gene mutations and HinfI enzyme was used to determine MTHFR mutations for PZR products. As a result, p53 gene codon 72 polymorphism between cervical cancer paitents and healthy individuals was observed statistically significant difference in Arg/Pro heterozygous genotype.However, the Arg/Arg genotype incidence was lower in patients than in the control group Pro/Pro genotype incidence is higher in patients. MTHFR gene C677T (Ala/Val) polymorphism in cervical and endometrial cancer patients and control group, 677CC homozygous normal and 677CT mutant heterozygous genotypes was found statistically significant difference. 677TT homozygous genotype was found statistically significant p53 gene codon 72 and MTHFR C677T polymorphism in ovarian cancer patients compared to healthy individuals, all genotypes, a statistically significant difference was observed. Based on the results of this study, we suggest that p53 codon 72 polymorphism and MTHFR C677T polimorphism may be important determinant for cervix, over and endometrium cancer but it is not sufficient for carcinogenesis.Key words : cervix cancer, over cancer, endometrial cancer, p53 codon 72,MTHFR