Serviks kanseri hücre hattında 2z-(1,2- dihidro-6- metoksi-2-okso- 1-pentil-3h- indol 3- yliden) hidrazid benzoik asit (MDA77)' in KLK-6 ve KLK-8 proteinleri düzeyi üzerine etkisi
Effect of 2z-(1,2-dihydro-6-methoxy-2-oxo-1-pentyl-3h-indol-3-ylidene) hydrazide benzoic acid (MDA77) on KLK-6 and KLK-8 protein levels in cervical cancer cell line
  1. Tez No: 957725
  2. Yazar: ABOUYE KHAMIS AMZINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: A-485, Kanser, KLK-6, KLK-8, MDA77, Serviks kanseri, A-485, Cancer, Cervical cancer, KLK-6, KLK-8, MDA77
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Serviks Kanseri Hücre Hattında 2z-(1,2- Dihidro-6- Metoksi-2-Okso- 1-Pentil-3h- İndol 3- Yliden) Hidrazid Benzoik Asit (MDA77)' in KLK-6 ve KLK-8 Proteinleri Düzeyi Üzerine Etkisi Serviks kanseri, özellikle İnsan Papilloma Virus (HPV) nedeniyle oluşan ve dünya genelinde kadınlarda meme, kolorektal ve akciğer kanserinden sonra en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Tedaviye dirence sebep olarak hastalığın mortalitesini artırmaktadır. Erken tanı ve etkin tedavi stratejilerindeki gelişmelere rağmen serviks kanseri, küresel ölçekte önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Konvansiyonel ve hedefe yönelik tedavi alanında kaydedilen ilerlemelere karşın, yetersiz birincil tedavi yanıtı ve tedaviye bağlı toksisite, serviks kanseri yönetiminde karşılaşılan başlıca engeller arasında yer almaktadır. Kallikrein ilişkili peptidaz (KLK) gen ailesi, insan genomundaki en büyük proteaz gen kümesi tarafından kodlanmaktadır ve yüksek oranda korunmuş 15 serin proteazdan oluşmaktadır. Kallikrein (kininogen), arjinin ve lizin amino asitleri arasından proteinleri kesen enzimlerdir. KLK'lar inflamatuar yanıt, tromboz ve kan pıhtılaşmasının düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Kallikrein 6 (KLK-6), tripsin benzeri bir serin proteazdır. KLK-6 sinir sistemi plastisitesi sağlamasının yanı sıra hücre dışı matrisin yeniden şekillenmesinde, tümör istilası ve PI3K gibi kanser sinyal yolaklarının düzenlenmesinde rol oynadığı bulunmuştur. KLK-8, epidermal proliferasyon, farklılaşma, sinir sistemi plastisitesi düzenleme gibi biyolojik aktivitelerde rol alan hücre dışı serin proteazdır. KLK-8'in aşırı ekspresyonu, yumurtalık, rahim ağzı ve akciğer kanserleri de dahil olmak üzere birçok malignitede gözlenmiştir. Kannabinoidler, Cannabis sativa, Cannabis indica ve Cannabis ruderalis bitki türlerinden elde edilen aktif bileşiklerdir. Kannabinoidler etkilerini endokannabidinoid sistem reseptörleri (CB1, CB2 ve G-protein bağlı reseptörler) aracılığıyla gösterirler. Kannabinoidlerin tümör büyümesini engellediği çalışmalarda gösterilmiştir. Kannabinoidlerin, tümör hücresi proliferasyonunu inhibe etmek ve apoptoza yönlendirmek gibi anti-tümörojenik aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada, HeLa hücre hattı kullanılarak kannabinoid türevi MDA77 ile kontrol ilacı olarak epigenetik düzenleyici A-485'in KLK-6 ve KLK-8 protein düzeyleri üzerindeki etkileri ELISA yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular, özellikle MDA77'nin KLK-6 ve KLK-8 proteinleri üzerinde A-485'ten daha güçlü bir inhibisyon etkisine sahip olduğunu göstermektedir. MDA77'nin serviks kanserinde potansiyel bir terapötik ajan adayı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Effect of 2Z-(1,2-Dihydro-6-Methoxy-2-Oxo-1-Pentyl-3H-Indol-3-ylidene) Hydrazide Benzoic Acid (MDA77) on KLK-6 and KLK-8 Protein Levels in Cervical Cancer Cell Line Cervical cancer is the fourth most common cancer type in women worldwide, especially caused by Human Papillomavirus (HPV), after breast, colorectal and lung cancer. It increases mortality by causing resistance to treatment. Despite advances in early diagnosis and effective treatment strategies, cervical cancer continues to be a major health problem on a global scale. Despite advances in conventional and targeted therapies, inadequate primary treatment response and treatment-related toxicity are among the main obstacles encountered in the management of cervical cancer. The kallikrein-related peptidase (KLK) gene family is encoded by the largest protease gene cluster in the human genome and consists of 15 highly conserved serine proteases. Kallikrein (kininogen) is an enzyme that cleaves proteins between the amino acids arginine and lysine. KLKs play an important role in the regulation of inflammatory response, thrombosis and blood coagulation. Kallikrein 6 (KLK-6) is a trypsin-like serine protease. KLK-6 has been found to play a role in the remodeling of the extracellular matrix, tumor invasion, and the regulation of cancer signaling pathways such as PI3K, as well as providing nervous system plasticity. KLK-8 is an extracellular serine protease that plays a role in biological activities such as epidermal proliferation, differentiation, and nervous system plasticity regulation. Overexpression of KLK-8 has been observed in many malignancies, including ovarian, cervical, and lung cancers. Cannabinoids are active compounds obtained from the plant species Cannabis sativa, Cannabis indica, and Cannabis ruderalis. Cannabinoids show their effects through endocannabidinoid system receptors (CB1, CB2, and G-protein coupled receptors). Studies have shown that cannabinoids inhibit tumor growth. Cannabinoids have been reported to have anti-tumorigenic activity, such as inhibiting tumor cell proliferation and directing apoptosis. In this study, the effects of cannabinoid derivative MDA77 and epigenetic regulator A-485 as a control drug on KLK-6 and KLK-8 protein levels were investigated by ELISA method using HeLa cell line. The findings show that MDA77 has a stronger inhibitory effect on KLK-6 and KLK-8 proteins than A-485. It is thought that MDA77 may be a potential therapeutic agent candidate in cervical cancer.