The effects of problem solving on the topic of functions on problem solving performance, attitude toward problem solving and mathematics
Fonksiyonlar konusunda problem çözme yönteminin problem çözme performansina, problem çözme ve matematiğe yönelik tutumlara etkisi
  1. Tez No: 269526
  2. Yazar: BİLGEN EGE ÖZALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme yöntemi, performans, tutum, fonksiyonlar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın amacı dokuzuncu sınıf öğrencilerinin problem çözme performansları ile matematiğe ve problem çözmeye yönelik tutumlarını incelemektir. Çalışma 2007-2008 öğretim yılında Ankara'daki bir özel lisede yapılmıştır. Bu çalışmada deney grubu-kontrol grubu ön test-son test araştırma deseni kullanılmıştır..Çalışma 67 özel lise öğrencisi ile yapılmıştır. Deney grubunda problem çözme yöntemi, kontrol grubunda geleneksel yöntem ile ders işlenmiştir. Uygulama 7 hafta, 21 ders saati sürmüştür.Problem Çözme Performans Testi, Problem Çözmeye Yönelik Tutum Ölçeği ve Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır.Bu çalışmanın hipotezlerini analiz etmek için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Bu analizin sonucunda deney ve kontrol grupları arasında Problem Çözme Performans Testi'ndeki problem anlama, plan yapma ve uygulama adımlarından ve Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği'nden elde ettikleri kazanç puanların ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklar olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, bu gruplar arasında Problem Çözmeye Yönelik Tutum Ölçeği'nden elde ettikleri kazanç puanların ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the effect of Problem Solving Method on 9th grade students? problem solving performance and attitudes toward mathematics and problem solving. This study was done in 2007-2008 academic year, in a private high school in Ankara. In the present study the experimental-control group pre-test post-test research design was used.The study was done with 67 students of the private high school. Experimental group was instructed with Problem Solving Method and control group was instructed with Traditional Method. The treatment was given for seven weeks, 21 lesson hours.Problem Solving Performance Test, Problem Solving Attitude Scale and Mathematics Attitude Scale were administered as a pre test and a post test.Independent samples t-test was used to examine the hypotheses of the present study. The results revealed that there were no statistically significant mean differences between experimental group and control group related to gained scores of understanding the problem, making a plan and carrying out the plan steps in Problem Solving Performance Test and Mathematics Attitude Scale. However, there was a statistically mean difference between these groups with respect to gained scores of Problem Solving Attitude Scale.