Havalı güneş toplayıcıları ile su ısıtma
Heating water with unglazed transpired solar collector
  1. Tez No: 269594
  2. Yazar: ŞÜKRÜ EMRE KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN ERYENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havalı güneş toplayıcıları ile su ısıtma, Güneş enerjisi, Heating water with unglazed transpired solar collector, solar energy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Güneşli hava ısıtıcıları olarak da adlandırılan havalı güneş toplayıcıları uzun ömürlü, ağırlıkça hafif, hacim ısıtması için uygun, donma ve korozyon gibi problemleri olmayan basit cihazlardır. Havalı güneş toplayıcıları, ek ısıtıcılarla birlikte bina ısıtılmasında, tarımsal ürünlerin kurutulmasında rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca orta ve düşük sıcaklık uygulamalarında ihtiyaç duyulan sıcak hava, güneşli hava ısıtıcıları ile üretilebilir.Bu tezde havalı güneş toplayıcılarının kışın çalıştırılıp binaların ön ısıtılmasındakullanılmasına rağmen yazın etkin olmaması üzerinde durulmuştur. Sistemin yazın dışarı attığı ısıdan nasıl faydalanabileceğinin araştırması yapılmıştır.Bu sebeple de havalı güneş toplayıcılarından yazın da faydalanabilmek için bir su ısıtma sistemi geliştirilmiş, bu araştırma kapsamında bir zorlanmış dolaşımlı hava toplayıcısı, model olarak kurulmuştur. Bu model üzerinden kılcal borular kullanarak su ısıtma için en uygun akış düzenlemesi, su giriş -çıkış sıcaklıklarının tespiti, farklı debilerin ısıtma performansına etkisi yaz mevsimi için incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Unglazed transpired solar collector, which are also called as perforated collectors are simple instruments which are long lasting, light, appropriate for volume heating and not having problems like freezing or corrosion. Unglazed transpired solar collector can be easily used with additional heaters for heating buildings and drying agricultural products. Also, perforated collectors can produce the warm air that is needed for the applications of low and medium temperatures.The main point of this thesis is that; although unglazed transpired solar collector are used for the pre-heating of buildings in winter, they are not efficient in summer. The uses of the heat discharged by the system in summer were studied.For that reason, a water heating system was developed to be able to benefit from the perforated collectors in summer. In the scope of this research a straitened circulated air collector was constructed as a model. The most suitable flow regulation for water heating by using capillary pipes, the determination of water input-output temperature and the influence of water flow on heating performance was investigated for summer by using this model.