Çift gaz boşalma aralıklı görüntü çevirici hücrede elektriksel karekteristiklerin incelenmesi
Study of the electrical characteristics in image converter cell with dual gas discharge gap
- Tez No: 269633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL YÜCEL KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift gaz boşalma aralığı, Negatif diferansiyel direnç, kararsızlıklar, kırılma, GaAs fotodetektör, Dual gas-discharge system, Negative differantial resistance, instabilities, breakdown, GaAs photodetector
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çift gaz boşalma aralıklı IR görüntü çevirici sistem için GaAs yarıiletkeninkararsızlık sergilediği deneysel olarak elde edilmiştir. Hücrede geniş bir gaz basıncı (p= 28 ? 342 Torr) , elektrotlar arası mesafe (d1 = 50 µm d2 = 50 ? 320 µm) ve elektrot çapı (D= 9 mm) için deneysel olarak araştırıldı. Deneyin amacı, çift gaz boşalma aralıklı görüntü çevirici sistem tarafından uzaysal kararlılığa ait sınırlamaları araştırmaktır. Farklı boşalma aralıklarında ve gaz basıncında sistemin kararlı çalıştığı bölgeler tesbit edildi. U = 200- 2000 Volt besleme gerilimi altında, Pacshen eğrisinden kritik voltaj değerleri belirlendi. U> UB değerlerinin daha büyük olduğu ve sistemin daha küçük akım değerlerinde kararsızlık tespit edildi.Yarıiletkene yüksek elektrik alanların uygulanması, NDD bölgelerin oluşmasına neden olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dual gas discharge intermittent experimental IR image converter for the system as a semiconductor exhibiting instability were obtained. Cells in a wide gas pressure (p = 28 to 342 Torr), inter-electrode distance (d1 = 50 ?m d2 = 50 to 320 ?m) and electrode diameter (D = 9 mm) as experimental was investigated. Try purpose, dual gas-discharge system owned by the limitations of spatial resolution was investigated. Different discharge and gas pressure in the range of the system is running stable regions were determined. U = (200 - 2000) Volt supply voltage, under Pacshen curve was determined from the critical voltage values. U> UB values and the system is much bigger than the small current values instability was detected. The application of high electric field to the semiconductor, have been observed to cause of NDD region.