RFID sistemi kullanılarak lojistik süreçlerin iyileştirilmesi ve bir uygulama önerisi
Improvements for logistic processes with using RFID systems and an implementation proposal
  1. Tez No: 269829
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL GÜVEN GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Süreçler, Tedarik Zinciri Yönetimi, Bilgi Teknolojileri, RFID, Logistic Processes, Supply Chain Management, Information Technologies, RFID
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Lojistik süreçlerin performansının artırılması ve tedarik zincirinin etkin bir şekilde yönetilmesi, şirketlerin rekabet edebilmeleri için önemli bir etkendir. Bu konuda karşılaşılan en büyük problemlerden biri, doğru bilgiye, doğru zamanda ulaşamamaktır. Çünkü bilgi tüm süreçlerin başlaması için gereklidir. Bu ihtiyaçlabirlikte birçok bilgi teknolojisi ortaya çıkmıştır. İSFALT A.Ş. firmasının lojistik süreçleri ve tedarik zincirinde de bilgi eksikliği ve bilgiye kolay ulaşılamamasından kaynaklanan problemler oluşmaktadır. Bu problemler lojistik süreçlerin performansını ve tedarik zincirinin etkinliğini azaltmaktadır. Performans ve etkinlikte yaşanan problemler de süreçte birçok problemin çıkmasına ve aksamalara neden olmaktadır. Bu çalışmada; bu problemleri çözmek için son zamanların en popüler bilgi teknolojilerinden olan RFID (Radio Frequency Identification ? Radyo Frekanslı Tanıma) sistemlerinin, incelemeye konu olan İSFALT A.Ş. firmasınınsüreçlerine nasıl etki edebileceği araştırılmıştır. Bu etki araştırılırken de maliyetler ve ticari partnerlerin tepkisi de göz önüne alınmıştır. Süreçler detaylı bir şekilde tanıtılıp, olası çözümler irdelenmiştir. Süreçlerde tanımlanan sorunların kök nedeni bilgi eksikliği veya bilgiye kolay ulaşılamamasından kaynaklanmaktadır. RFID sistemi getirilmesi ile yapılabilecek iyileştirme önerilerinin, sistemin bir bütün olarak ele alınması ve gelişmeye yönelik bir eğilim oluşmasına olanak sağladığı görülmektedir. RFID sistemi ile gelen olası iyileştirmeler bir sistem olarak düşünülüp, İSFALT A.Ş. firmasının mevcut yapısına göre şekillenmiştir. Sistemin lojistik süreçlerin performansına, tedarik zincirinin etkinliğine ve maliyet kazanımlarına göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing the performance of logistic processes and managing the Supply Chain efficiently are important factors for life of companies in the competitive world. One of the biggest problems about this topic is the difficulty to reach right information at the right time. Because, the information is a necessity to start all processes. With this necessity, a lot of Information Technologies were born. In ?SFALT, there are a lot ofproblem about missing or half information from Logistic Processes and Supply Chain and also about lack of way to reach information easily. These problems are decreasing the performance of logistic processes and lowering the efficiency of supply chains. Performance and efficiency problems are the cause of anotherproblems and difficulties about processes. In this study; to solve these problems, we studied about the effects of RFID (Radio Frequency Identification), one of the most popular information technologies, in ISFALT Co.?s processes. While this effect was studied, costs and the response of partners about the implementation are considered. Processes are introduced deeply and possible solutions are researched. The main reason of problems that introduced in processes is the missing information or the lackof reaching information easily. It seems that improvement proposals with the RFID implementation make the trend about seeing entire system and the trend of innovation possible. Possible improvements with RFID implementation are discussed and shaped for the existing system of ISFALT Co. Finally the system is introduced for the performance of logistic processes, the efficiency of supply chain and the cost saving.