Emniyet genel müdürlüğü verilerine bir mekânsal analiz çalışması
A spatial analysis study for general directorate of security data
- Tez No: 269844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, coğrafi bilgi sistemlerinin fonksiyonları, coğrafi bilgi sistemlerinin bileşenleri, harita, kamu güvenliği, mekânsal analiz, trafik kazası, ArcGIS yazılımı, Geographical information systems, geographic information systems functions, components of geographic information systems, maps, public safety, spatial analysis, traffic accident, ArcGIS software
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, coğrafi bilgi sistemleri, coğrafi bilgi sistemlerinin tarihsel gelişimi, coğrafi bilgi sistemleri ve harita ilişkisi, coğrafi bilgi sistemlerinin kamu güvenliği için kullanılması ve coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan mekânsal analiz yöntemleri incelenmiştir.Yapılan mekânsal analiz çalışmasında, Ankara ilinde 2007 ve 2008 yıllarında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yıllara göre nasıl bir değişim gösterdiği araştırılmıştır.Çalışmanın son bölümünde ise, yapılan mekânsal analiz çalışması sonucu elde edilen bulgularla ilgili tartışma ve yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, geographic information systems, historical development of geographic information systems, the relationship between geographic information systems and map, the usage of geographic information systems for public safety and spatial analysis methods used in geographic information systems were examined.By the spatial analysis study, mortal and wounded traffic accidents, occured in Ankara city in 2007 and in 2008, were investigated to show how a change there was according to the years.In the last section of the study, discussions and interpretations were given related to the results obtained from the spatial analysis.