İstanbul'daki Türk inanç kaynaklı motifli tarihi mezar taşlarının bozulma nedenleri ve restorasyon yöntemleri
The causes of corruption and the restoration methods of Turkish belief originated and motives of historical tombstones in Istanbul
- Tez No: 269905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihi mezar taşı, inanç kaynaklı motif, mezar taşıbozulma nedeni, mezar taşı restorasyonu, Old gravestone, belief originated motif, gravestone causedeterioration, gravestone restoration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
stanbul'daki tarihi mezar taşları üzerinde inanç kaynaklı ve sembolik motifler mevcuttur. Yazma eserlerden bu motifler araştırılmıştır. Bu inanç kaynaklı ve sembolik motiflerin başında çiçek motifleri (lale, gül, sümbül, çark-ı felek) gelmektedir. Diğerleri sırasıyla hat yazıları, ağaç, meyve ağacı ve meyve motifleri, geometrik motifler (hilal, ay, yıldız), hançer ve kandil motifleri gelmektedir.İstanbul tarihi Türk mezar taşları ve bozulma nedenleri araştırılmıştır. Bozulma nedenlerinin başında atmosfer etkileri ve canlılara bağlı bozulma gelmektedir.Tarihi mezar taşlarının temizlenmesi mekanik ve kimyasal yöntemlerle yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The belief originated and symbolic motives are available on the tombstones in İstanbul. These motives were investigated from manuscripts. The most important of these belief originated and symbolic motives are flowers motives (tulips, roses, hyacinths, wheel-i fate). In order, the the others are writings respectively lines, trees, fruit trees and fruit motives, geometric patterns (crescent, moon, stars), daggers and candles motives.The historical Turkish tombstones in İstanbul and the causes of corruption are the effects of atmosphere and the causes that the creatures caused.Clean of the historical gravestones is performed in chemical or machenical ways.