Mihaloğlu Ali Bey Gazavat-Namesi'ndeki (1-863. beyitler) kıssa ve telmihler üzerine bir inceleme
Ali Bey Mihaloğlu Gazavat-Name in (1-863. beyti of) a study of moral and telmih
- Tez No: 270105
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gazavât-nâme, Mihaloğlu Ali Bey Gazavât-nâmesi, Mihaloğlu Ali Bey, Sûzî Çelebi, Gazavât-nâme, Mihaloğlu Ali Bey Gazavât-namesi, Mihaloğlu AliBey, Sûzî Çelebi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Mihaloğlu Ali Bey Gazavât-nâmesi'nin kıssa ve telmihleri üzerinde yapılan buincelemede Agâh Sırrı Levend'in transkripsiyonlu metnini hazırladığı ?L? nüshasıesas alındı. Metin günümüz Türkçesine aktarılmadan önce sözlük çalısması yapıldıve bu sözlük çalısmanın sonuna eklendi. Metin günümüz Türkçesine aktarıldıktansonra, metinde geçen özel isimler fislenerek bunların kıssaları, metinden örnekleriyleayrıntılı bir biçimde açıklandı.Mihaloğlu Ali Bey, bir akıncı beyidir. Sûzî Çelebi, bu eserde Mihaloğlu AliBey'in kahramanlıklarını, seferlerini ve ask maceralarını manzum olarak ele alır.Dolayısıyla bu eser 16. yüzyılın tarihi seyrini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is over stories and references of Mihaloğlu Ali Bey, isbased on ?L? edition of the transcriptioned text of Agah Sırrı Levend. Beforetranslating the text into modern Turkish, a dictionary research is done and thisdictionary is added at the end of the study. After translating the text into modernTurkish, an index card is prepared on proper names and those proper names? storiesare explained with examples from the text in detail.Mihaloğlu Ali Bey is a raider. Suzi Çelebi narrates his heroism, battles and loveadventures versely. So, this work reflects the progress of the 16th century.