Küresel ekonomik krizin KOBİ'ler üzerindeki etkiler: ESKOOP Sanayi Sitesi'ndeki KOBİ'ler üzerine bir araştırma
Impacts of the global economics crises on small and medium enterprises; a research on ESKOOP Industrial Site?s SMEs
- Tez No: 270125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR, PROF. DR. OSMAN ZAİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel Kriz, Kobi'ler, Kriz Yönetim Politikaları, Global Crisis, SMEs, Crisis Management Policies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
KOBİ'ler, dengeli ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması, istihdam, gelir vergisi, büyük isletmelere sağladıkları girdi, katma değer ve ihracata katkıları nedeniyle ülke ekonomisinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ayrıca, hızla değişen piyasa koşulları ile teknolojik gelişmelere uyum sağlama kapasiteleri gibi özellikleri bu işletmelerin dünya ekonomisindeki önemini artırmaktadır. Ancak, özellikle gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler, başta finansman yetersizliği olmak üzere sağlıklı bir alt yapıya sahip olmaması, teknoloji ve rekabet gücü yetersizliği gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.Yaşanılan son küresel kriz, dünya ekonomisinin büyüme hızını düşürmüştür. Özellikle KOBİ'ler 2008-09 küresel ekonomik durgunluktan ciddi anlamda etkilenmişlerdir. Bu çalışma KOBİ'lerin, küresel krizin olumsuz etkileri karşısında uyguladıkları kriz yönetim politikalarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İşte bu noktadan hareketle yapılan bu çalışmada, ilk önce kriz ve KOBİ'ler ile ilgili genel bir teorik çerçeve sunulmakta ve daha sonra Eskoop Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin, küresel krize ve kriz yönetimine ilişkin bakış açıları ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since SMEs ensure economic and social development and contribute to employment, income taxation, the input provided to major companies, additional value and exportation they are indispensable components of national economies. Moreover, their qualities such as the capacity of adapting into rapidly changing market conditions and technological developments induce such companies to increase their importance in the world economy. However the SME?s especially in developing countries are faced with various problems like financial difficulties, not having healthy infrastructures, problem of lack of technology and competition.The recent global crises has reduced the growth rate of the world economy. Especially, SMEs are severaly affected by the global economic slump of 2008-09. The main aim of this research is to identify the SMEs? crises management policies which they implement againts the negative effects of the global crises. From this point, this study firstly discusses theoretical aspect of crisis and SME?s and then analyzes views of Small and Medium Size Enterprises were chosen which are operating in the Eskoop industrial site on global crisis and crisis management.