Biyolojik kontrol ajanı entomopatojen nematodlar (Steinernematidae ve Heterorhabditidae) ve Sancassania polyphyllae (Acari: Acaridae) arasındaki etkileşimler
Interactions between biological control agent entomopathogenic nematodes (Steinernematidae and Heterorhabditidae) and Sancassania polyphyllae (Acari: Acaridae)
  1. Tez No: 270276
  2. Yazar: ZEYNEP İPEK EKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK HAZIR, PROF. DR. NURDAN ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sancassania polyphyllae, Polyphylla fullo, entomopathogenic nematodes, Bursaphelenchus anatolius, food preference, natural enemies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sancassania polyphyllae (Acari: Acaridae) Polyphylla fullo (Coleoptera: Scarabaeidae) larvaları ile ilişkili akarlardır ve toprak içerisinde bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede kullanılan entomopatojen nematodların (Steinernematidae ve Heterorhabditidae) infektif juvenilleri üzerinde beslenmektedirler. Bu tezin amacı S. polyphyllae ile entomopatojen nematodlar arasındaki etkileşimleri araştırmaktır. Birinci kısımda, S. polyphyllae'nın besin tercihi üzerine çalışmalar yapılmıştır. S. polyphyllae tercihini önemli ölçüde P. fullo daha sonra sırasıyla Steinernema feltiae, Galleria mellonella ve Heterorhabditis bacteriophora yönünde yapmıştır. İkinci kısımda, bu akar türünün topraktaki zararlılara karşı yapılacak biyolojik mücadele çalışmaları üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerini belirlemeye yönelik laboratuvar çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Agar ortamında 10 dişi akar enfekte böcek kadavrasından çıkan S. feltiae infektif juvenillerinin %96'sını tüketmiştir. Toprak içerisindeki enfekte kadavralardan 30'un altında infektif juvenil elde edilirken, akar içermeyen kontrol grubunda bu sayı 375'in üzerinde bulunmuştur. S. polyphyllae'nın toprak ortamında serbest evre infektif juvenilleri, kadavralarda olduğu etkinlikte bulup tüketemedikleri belirlenmiştir. Üçüncü kısımda, ortamda akar varken Steinernema carpocapsae türünün sıçrama frekanslarındaki değişiklikler incelenmiştir. S. carpocapsae infektif juvenillerinin ortamdaki akarları algılamadığı ve tepki göstermediği anlaşılmıştır. Dördüncü kısımda ise, S. polyphyllae'nın entomofilik bir nematod türü olan Bursaphelenchus anatolius'u tüketme oranına bakılmış ve 10 dişi akarın 24 saat içerisinde bu nematodların %93'ünü tükettiği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Sancassania polyphyllae, Polyphylla fullo, entomopatojen nematodlar, Bursaphelenchus anatolius, besin tercihi, doğal düşmanlar
Özet (Çeviri)
Sancassania polyphyllae (Acari: Acaridae) is associated with the larvae of Polyphylla fullo (Coleoptera: Scarabaeidae), and will feed on the infective juveniles of entomopathogenic nematodes (Steinernematidae and Heterorhabditidae) which are biological control agents of soil insect pests. The overall objective in this thesis was to investigate interactions between entomopathogenic nematodes and S. polyphyllae. In objective 1, studies on the food preference of S. polyphyllae were conducted. S. polyphyllae significantly preferred P. fullo, S. feltiae, G. mellonella and H. bacteriophora, respectively. In objective 2, laboratory studies were conducted to determine the potential negative effects of this mite species that might have on biological control of soil insect pests. On agar, 10 mites consumed 96% of infective juveniles that emerged from an insect cadaver. In soil with a nematode-killed insect, the average number of infective juveniles recovered was 375 when the mites were absent. S. polyphyllae was not as efficient at finding the infective juveniles when they were separated from each other in the soil lending. In objective 3, alterations at jumping frequency of Steinernema carpocapsae was investigated when exposed to S. polyphyllae. It was found that infective juveniles of S. carpocapsae did not perceive and react against S. polyphyllae. In objective 4, consumption efficiency of S. polyphyllae on Bursaphelenchus anatolius was evaluated on agar media. Ten female mites consumed 93% of the nematodes in 24 hours.