Dissatisfied and distraught Women in Alan Ayckbourn's plays
Alan Ayckbourn'un oyunlarındaki doyumsuz ve ruhsal çöküntü içindeki kadın karakterler
- Tez No: 27037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NORMAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Duyumsuzluk, Düş Kırıklığı, Soyutlanma, Başarısızlık, Yetersizlik, Ruhsal Çöküntü, Yoman, Dissatisfaction, Frustration, Isolation, Unfulfillment, Inadequacy, Breakdown
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz ALAM AYCKBOURHUH OYUNLARINDAKİ DOYUMSUZ VE RUHSAL ÇÖKÜNTÜ İÇİNDEKİ E AD IH KARAKTERLER YQUSSEF, Christine Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Deli Tez Yöneticisi: DoçJDr. Ünal Norman Şubat 1993, 74 sayfa Bu tezin amacı Alan Ayckbourn'un oyunlarındaki doyumsuz ve ruhsal çöküntü içindeki kadın karakterlerini nasıl ele aldığını irdelemektir. Söz konusu kadınlar, öncelikle yaşamlarındaki erkeklerin daha sonrada aile bireylerinin ve arkadaşlarının umursamaz, duyarsız, hatta kaba (insafsız) tutumlarına maruz kalmışlardır. Bununla beraber bu kadınların kendileri de, tüm hatalarıyla ve zaaflarıyla, yaşamla mücadele ederken düştükleri kötü şartlardan sorumludurlar. Her bölüm kadınların yaşamlarında önleri mutsuz eden bir konuyu irdeler. En son olarak sürdürdükleri sorunlu yaşamların kendileri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Ayckbourn'un oyunlarındaki kadın karakterlerin mutsuzluğunun sadece dış etkenler sonucu olmayıp, kadınların kendi yetersizlik ve hatalarından da kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Böylece, Alan Ayckbourn, İşlediği karakterler hakkında bir yargıda bulunmayan objektif bir oyun yazarı olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISSATISEIED AND DISTRAUGHT YOMEN IH ALAV AYCKBOURHS PLATS YQUSSEE, Christine M.A. in English Literature Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ünal Norman February, 1993, 74 pages This thesis aims at discussing Alan Ayckbourn's treatment of the dissatisfied and distraught women in his plays. These women suffer the indifferent insensitive, and even cruel treatment of, primarily, their men folic, then their family members and friends. However, these women, with their shortcomings and weaknesses, are also responsible for their predicament when they find themselves incapable of coping with life. Each chapter deals with one dissatisfactory part of the woman's life; finally the impacts of the problematic life she leads on the woman herself are examined. The study comes to the conclusion that the dissatisfaction of the woman characters in Ayckbourn's plays is not only caused by external factors but also by internal ones that are their own inadequacies and short comings. In this way Alan Ayckbourn is introduced as a playwright who portrays his characters objectively without judging any of them.