Why dissatisfied employees do not intend to leave: The effect of organizational commitment
İşinden memnun olmayan çalışanlar neden ayrılmaya niyetli değil: Örgütsel bağlılığın etkisi
  1. Tez No: 408834
  2. Yazar: SONER DUMANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrılma niyeti, bağlılık profilleri, işten duyulan tatminsizlik, iş memnuniyeti parçaları, kümeleme çözümlemesi, duygusal bağlılık, mecburiyet bağlılığı, Turnover intention, commitment profiles, job dissatisfaction, facet satisfaction, cluster analysis, affective commitment, continuance commitment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, kuruma karşı duyulan bağlılığın işinden memnun olmayan çalışanların ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. İşinden memnun olmayan çalışanların kurumlarından ayrılmaya neden niyetli olmadıklarını anlamak için iş memnuniyetinin farklı bölümleri (yapılan işten duyulan memnuniyet, ücretten duyulan memnuniyet, yükselme ve gelişim olanaklarından duyulan memnuniyet, bağlı olunan yöneticiden duyulan memnuniyet ve çalışma arkadaşlarına karşı duyulan memnuniyet) ve dört farklı çalışan bağlılık profili (saf duygusal bağlılığı olan çalışanlar, saf mecburiyet bağlılığı olan çalışanlar, yüksek derecede kuruma bağlılığı olan çalışanlar ve kuruma karşı bağlılığı olmayan çalışanlar) kullanılmıştır. İş memnuniyetinin tüm yönleri için, işinden memnun olmayan çalışanlardan yüksek derecede kuruma bağlı olanlarının en az ayrılma niyetini, kuruma karşı bağlılığı olmayanların en yüksek ayrılma niyetini göstermeleri beklenmiştir. Yapılan işten, ücretten ve yükselme ve gelişim olanaklarından memnun olmayan çalışanların kurumda kalma niyetlerinde saf mecburiyet bağlılığının saf duygusal bağlılığa oranla daha önemli bir rol oynaması öngörülmüştür. Bunun aksine, bağlı olunan yöneticiden ve çalışma arkadaşlarından memnun olmayanlar için saf duygusal bağlılığın daha az ayrılma niyetine neden olması beklenmiştir. Türkiye'nin başlıca özel bankalarından birindeki 5620 mavi ve beyaz yakalı çalışandan edinilen veriler doğrultusunda, kuruma karşı duyulan bağlılığın işinden memnun olmayan çalışanların ayrılma niyeti üzerindeki doğrudan etkisi doğrulanmıştır. İşinden memnun olmayan çalışanlardan yüksek derecede kuruma bağlı olanlarının en az ayrılma niyetini, kuruma karşı bağlılığı olmayanların da en yüksek ayrılma niyetini gösterdikleri bulunmuştur. Yapılan işten, ücretten ve bağlı olunan yöneticiden memnun olmayan çalışanlardan, kuruma karşı saf duygusal bağlılığı olanların ve kuruma karşı saf mecburiyet bağlılığı olanların aynı oranda az ayrılma niyeti gösterdikleri tespit edilmiştir. Yükselme ve gelişim olanaklarından ve çalışma arkadaşlarından memnun olmayanlar içerisinde kuruma karşı saf duygusal bağlılığı olanların, kuruma karşı saf mecburiyet bağlılığı olanlara nazaran daha az ayrılma niyeti gösterdikleri bulunmuştur. Bulguların teorik ve uygulamaya yönelik katkıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study investigated the effect of organizational commitment on turnover intention of dissatisfied employees. Different facets of job satisfaction (satisfaction with work, compensation, promotion and development opportunities, supervisor and co-worker) and four commitment profiles (pure affective commitment, pure continuance commitment, highly committed and uncommitted profiles) were utilized in order to understand why dissatisfied employees do not intend to quit their organization. It was suggested that for all facets of job satisfaction, dissatisfied employees who were highly committed to the organization were least likely to express intentions to quit while dissatisfied employees who were uncommitted to the organization were more likely to express intentions to quit the organization. For employees who were dissatisfied with their work, compensation, and promotion and development opportunities, pure continuance commitment profile (Pure CC) was expected to be more important than pure affective commitment profile (Pure AC) for them to express intention to stay in the organization. On the contrary, for employees who were dissatisfied with their supervisor and co-workers, Pure AC profile was suggested to lead to less turnover intention than pure CC profile. Based on the data obtained from 5620 blue-collar and white-collar employees in one of the leading private banks in Turkey, the results showed support for the main effect of organization commitment profiles on turnover intention of employees who were dissatisfied with certain aspects of their jobs. Among dissatisfied employees, highly committed employees were found to express less intention to quit the organization and uncommitted employees were found to express more intention to quit the organization. For employees who were dissatisfied with work, compensation, and supervisor, both pure AC and pure CC profiles were found to lead to less turnover intention. Pure AC profile was found to lead to less turnover intention for employees who were dissatisfied with promotion and development opportunities and who were dissatisfied with their co-workers. Implications of the findings for science and practice are discussed.